Цацаров поиска „главите“ на двама прокурори и един следовател

Цацаров поиска „главите“ на двама прокурори и един следовател
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От него става известно, че е имало проверка на антикорупционното звено и Върховната касационна прокуратура, резултатите от които са дали основания на Цацаров да отправи предложенията.

"Правен свят" припомня, че преди известно време ВСС е отказал да повиши прокурор Минев заради сигнал срещу него. Оказва се, че обвинителят е ползвал близо две години лизингов автомобил, за който не е плащал вноските.

В съобщението на държавното обвинение пише, че през май 2014 г. Атанас Бъбаров, като пълномощник на фирма "Теракс" ЕООД, която извършва внос, покупка и продажба на автомобили, взел на лизинг "Ауди А 7". За това узнал прокурор Минев и поискал от Бъбаров да му предостави автомобила за ползване за неограничено време. Лизинговите вноски обаче останали за сметка на фирмата, а Минев поел само текущите разходи по поддръжка на автомобила. Според прокуратурата Минев ползвал колата до започване на проверката, след което прехвърлил заплащането на лизинга в своя тежест, но това се случило едва на 18 февруари тази година.

"Продължителният период на ползване - от м. май 2014г. до м. февруари 2016г. на предоставения му от Атанас Бъбаров лек автомобил, без да заплаща лизинговите вноски, сочи на извършени от прокурор Петко Минев нарушения на принципа на независимост, принципа на почтеност и благоприличие от Кодекса за етично поведение на българските магистрати. С поведението си прокурор Минев е накърнил и престижа на съдебната власт".

От съобщението на прокуратурата се разбира, че предложението за уволнението на районния прокурор на Девин Мария Дамянова е свързан с автомобил, за който нейният син бил заподозрян в кражба. Тя не се е отвела от разследването и заради това главният прокурор иска уволнението й.

"С действията си Мария Дамянова виновно е нарушила правилата за предотвратяване на конфликт на интереси, правила, произтичащи от принципа на независимост, принципа на безпристрастност и принципа за почтеност и благоприличие от Кодекса за етично поведение на българските магистрати", се казва в предложението на Цацаров.

Искането за полковник Светослав Йосифов - следовател към Военноокръжна прокуратура Пловдив, е свързано с това, че той е удрял деца на площадка в Стара Загора, защото едно момиче ударило преди това два шамара на сина му.

Случката е от 29 февруари, когато на детската площадка били няколко деца на възраст от 10 до 14 години, между които бил и 11-годишният син на следователя.

Между момчето и 12-годишно момиче станало спречкване, при което синът на следователя обидил момичето, а то му ударило два шамара. Малко след това момчето се върнало с баща си, като полковник Йосифов питал кой е ударил сина му и момичето си признало. Следователят започнал да вика на детето и да пита докога ще тормози сина му, посегнал да го удари, но момичето избегнало удара. След това магистратът хванал момичето за ръкава, започнал да го дърпа и за косата.

После Йосифов започнал да разпитва останалите деца как се казват, в кое училище учат, на колко години са, като в същото време ги снимал с телефон. Едно 14-годишно момче му казало, че не го познава и няма да му отговори, при което следователят хванал момчето за дрехите и ритайки го по краката с коляно, го избутал до беседка, където с юмрук му нанесъл три- четири удара в лицето.

На мястото пристигнал полицейски патрул, с който Йосифов също се държал грубо. След това си тръгнал заедно със сина си.

По случая започнала проверка, която установила, че на двете деца са нанесени леки телесни повреди, изразяваща се в причиняване на болки и страдания, но Военноапелативна прокуратура е отказала да образува досъдебно производство, тъй като и двете престъпления, извършени от Йосифов, са от частен характер. С действията си магистратът е създал и предпоставки за формиране на негативно отношение към съдебната власт и накърняване на престижа ѝ, се разбира от съобщението на прокуратурата.

#Сотир Цацаров #прокурор #следовател #автомобил #лизинг #полиция #прокуратура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »