„Евроюст": Трафикът на хора в ЕС процъфтява заради България и Румъния

„Евроюст": Трафикът на хора в ЕС процъфтява заради България и Румъния
Според базираната в Хага агенция „Евроюст" близо 300 момичета работят на известната улица с червените фенери в Амстердам. Снимка: funstuffcafe.com
A A+ A++ A

След присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз през 2007 г. трафикът на хора на територията на общността процъфтява, констатира агенцията за съдебно сътрудничество в сферата на международни престъпления „Евроюст".

Съществуващите организирани престъпни групи в Европа са се възползвали от членството на бедните държави, за да привлекат момичета с лъжливи обещания за работа в чужбина.

Броят на наказателни дела, повдигнати против организатори на търговия с жени, са значително по-малко от броя на регистрираните жертви на човешки трафик, предава „ИЮобзървър".

Според правоохранителните органи в Холандия основен източник на жива плът в Европа са Унгария, Румъния, България и Нигерия.

Въпреки притеснителните данни, през 2009 г. „Евроюст" е разгледала едва 74 случая, което обаче се отбелязва като голям напредък в сравнение с 19-те случая през 2004 г.

По данни на ООН бизнесът с трафик на хора има годишен оборот от 32 млрд. евро.

Според базираната в Хага агенция „Евроюст" близо 300 момичета работят на известната улица с червените фенери в Амстердам. Някои от тях започват работа доброволно с уговорката, че ще си тръгнат след няколко месеца, но повечето са принуждавани да продължат, разказва холандски прокурор, който сътрудничи на „Евроюст".

Момичетата, които са потърсили помощ, разказват, че сводниците им настояват да събират печалба от поне 1000 евро на нощ. Обслужването на един клиент струва около 50 евро, което означава, че всяко момиче трябва да има поне по 20 клиента на вечер.

Парите след това се трансферират в банки в България, Румъния или Нигерия, а проследяването на престъпниците става почти невъзможно, комернтират от „Евроюст".

Агенцията отбелязва, че през 2010 г. нито една страна-членка не е предоставила статистика на разследваните случаи на трафик на хора, защото разследванията на други престъпления са по-лесни, по-евтини и имат по-ефективни резултати.

„Евроюст" настоява съставянето на такава статистика да бъде задължение на страните-членки, каквато е практиката с регистрираните случаи на тероризъм.

Европейската статистическа служба Евростат планира да издаде доклад за трафика на хора във всяка страна от ЕС през октомври, а членките на общността трябва да транспонират в националните си законодателства европейската директива за трафик на хора до 6 април 2013 г.

#трафик на хора #Амстердам #България #Румъния #Унгария #Нигерия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »