На фокус: Има ли решение за незаконния квартал в ''Баталова воденица'' ?

На фокус: Има ли решение за незаконния квартал в ''Баталова воденица'' ?
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Само на 4 километра от парламента се разполага едно от най-старите гета в столицата - това в ''Баталова воденица''. На Там живеят около 400 души.

Илчо Илчев, чиято къща е една от най-хубавите в района, казва, че е безработен, но има незаконно кафене. От него изкарва 300 - 400 лв., които му трябват за двете му момчета, които са ученици. Данъци не плаща, а всички постройки са незаконни. 

Доскоро пасторът гледал животни, пак незаконно. След дълги години склонил пред исканията на общината да махне обора и ги продал.

Страхът у хората, които живеят до ромското гето обаче е по-голям от недоволството им. Съгласяват се да разкажат само по телефона. Те споделят, че в района има малтретирани хора, постоянно има обирани мазета, а ромите влизат съвсем необезпокоявани във входовете. От общината отговорили на хората да се оправят, обобщават те.

Хората от гетото се изхранват като работят в "Чистота", гледат животни и ровят по кофите, разказва ни пасторът. За да върви бизнесът, на отсрещния тротоар има и пункт за отпадъци.

Кметът на столичния район „Възраждане Савина Савова разказа, че първата заповед за изземване на общинските жилища е от 2005 година. През 2006 година е издадена втора заповед по Закона за устройство на територията, тъй като бараките са опасни.

Столичната община е стартирала премахването, но решението на Европейския съд по правата на човека от 2012 година спира този процес.

''Незаконното строителство обаче продължава и в момента,'' съобщи в студиото на bTV Карлос Контрера общински съветник от ВМРО. Според него хората в съседство на кв. „Баталова воденица” са подложени на постоянен терор и общината и полицията трябва да им помогнат. В квартала има незаконни магазини, отглеждат се кучета за боеве, кипи икономическа дейност, допълни общинският съветник.

Савина Савова обясни, че всяка незаконните постройки се издигат предимно събота и неделя, екипи на общината правят постоянни проверки и постройките биват събаряни. Към момента има издадени 4 такива заповеди за събаряне на постройки, допълни Савова, като поясни, че от 2006 година в този район не се правят адресни регистрации.

Савина Савова обясни, че общината непрекъснато почиства района, включително река Владайска, но всичко това струва много на данъкоплатеца. Няма как обаче да предприемат действия без да се съобразят с решението на Европейския съд по правата на човека.

Според депутата от ДПС Александър Методиев проблемът е от десетилетия и винаги, когато става въпрос за премахване на незаконни постройки, тезата е, че трябва да се намери алтернатива за тези семейства, тъй като те също са български граждани. Според него държавата не създава условия за ромите, а ромската общност е търсена само когато наближат избори.

#Баталова воденица #гето #ромски квартал #Карлос Контрера #ДПС #ВМРО #решение #Европейския съд по правата на човека

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »