Хиляди тютюнопроизводители в цялата страна протестират

Хиляди тютюнопроизводители в цялата страна протестират
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Около 100-тина тютюнопроизводители се събраха на протест в центъра на Свиленград. Той бе организиран от Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България.

Хората са категорични, че държавата трябва да се намеси, за да не бъдат изнудвани от фирмите, които изкупват. Само в свиленградско неизкупените количества са около 50 тона, и те залежават по складовете. Това обрича на глад стотици семейства.

Протестиращите се обявиха в подкрепа на "Булгартабак". Нашият протест е за хляба, не в подкрепа на една или друга политическа сила, заяви заместник-председателят на конфедерацията Живко Желев. Протестиращите разпиляха тютюн пред читалището в града. Прочетена бе и протестна декларация, с която партиите бяха призовани да спрат с политическото говорене срещу "Булгартабак".

На протест излязоха и тютюнопроизводители от общините Сатовча, Хаджидимово и Гоце Делчев. Въпреки, сключени договори с фирми изупвачи над 150 тона от добитата реколта остава неизкупена. Фермерите са притеснени, че липсата на пари ще им попречи за новите насаждения.

Те също подкрепиха "Булгартабак" и изразиха притеснение, че ще останат без поминък. В момента компанията изкупува тютюна от реколта 2015-та година, а останалите фирми са абдикирали от изкупуването.



#тютюнопроизводители #протест #тютюн #изкупни цени #Булгартабак #реколта #фермери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"