На 102 г. почина бащата на Бенямин Нетаняху

На 102 г. почина бащата на Бенямин Нетаняху
Научих се от теб да гледам в бъдещето, заяви Бенямин Нетаняху (вдясно) на тържеството по случай стогодишния юбилей на своя баща Бенцион Нетаняху (вляво). Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Бащата на премиера на Израел Бенямин Нетаняху - Бенцион Нетаняху, почина в понеделник на 102-годишна възраст, съобщи канцеларията на министър-председателя.

Бенцион Нетаняху е известен професор по средновековна еврейска история и експерт по антисемитизъм.

Бенямин Нетаняху неведнъж е споменавал за решаващото влияние, оказано му от баща му - привърженик на националистическата десница, роден във Варшава през 1910 г. и доведен след 10 години в Палестина, тогава под британски мандат.

През 30-те години Бенцион Нетаняху е секретар на Зеев Жаботински, създателя на ционисткото ревизионистко движение, за чийто продължител се обявява Ликуд - партията на Бенямин Нетаняху.

По време на първия мандат на своя син като министър-председател (1996-2000 г.) Бенцион Нетаняху го критикува, загдето е приел Израел частично да се изтегли от гр. Хеброн на Западния бряг.

През 2005 г. наред с други интелектуалци от десницата той подписва петиция, в която решението на Ариел Шарон за изтегляне от ивицата Газа е наречено „престъпление срещу човечеството", припомня АФП, цитирана от „Дневник".

Бенямин Нетаняху е възприел от баща си „чистия ционизъм", израсъл е в дом, където „ционизмът е бил ционизъм без компромис", цитира Ройтерс председателя на израелския парламент Реувен Ривлин.

Реувен Ривлин обаче нарича „реалната политика" на настоящия премиер „далеч по-развита".

„Научих се от теб да гледам в бъдещето," заяви Бенямин Нетаняху на тържеството по случай стогодишния юбилей на своя баща.

На 100-тния си рожден ден историкът Бенцион Нетаняху предупреди за опасностите, които крие Иран и неговата ядрена програма.

„Израел трябва да бъде готов да удари Иран, когато има разумен шанс за успех," заяви тогава бащата на Бенямин Нетаняху.

#Израел #Бенямин Нетаняху #антисемитизъм #Палестина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »