Гърция разледва произхода на листовките с указания за бежанците на арабски

Гърция разледва произхода на листовките с указания за бежанците на арабски
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Прокурорката на гръцкия върховен съд Ефтерпи Коцамани поиска от главната прокуратура в Солун да започне разследване за произхода на листовките с указания за преминаване на македонска територия. Листовките бяха намерени в бежанци в лагера Идомени /Сухово/, които се опитаха да нахлуят в Македония. 

Листовките съдържаха точни указания на арабски език как може да бъде премината македонската граница. Коцамани е поискала да бъдат намерени отговорните за печатането и разпространението на указанията. Всяка листовка съдържа карта с указания как и къде може да бъде преминато на македонска територия.

Преди около седмица стана ясно, че гърците започнаха да правят византийски номера около бежанската криза. Докато официални лица от Атина на няколко пъти обявяваха и защитаваха тезата, че мигрантите, струпани в палатковия лагер край ГКПП "Идомени” на метри от Македония ще бъдат преместени в центрове за настаняване във вътрешността на страната, полицаи и представители на неправителствени организации на място раздават листовки с указания как и къде границата може да бъде пресечена незаконно. Те са на арабски език и съдържат дори карта, която показва къде има засилена охрана и къде тя е по-слаба, показани са пътеките, указан е дори часът на тръгване от "Идомени”.

Тогава около 1000 бежанци от палатковия лагер си стегнаха багажа и тръгнаха на запад да търсят "дупка” в гръцко-македонската граница, за да продължат пътя си към Австрия и Германия. Оказва се обаче, че това изобщо не е случайно, а именно въпросните листовки са подбудили мигрантите да поемат отново на път.

 

#Гърция #мигранти #бежанци #листовки #Идомени #арабски език #прокурор #съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"