Саркози изтъргувал свободата на българските медици с оръжие

Саркози изтъргувал свободата на българските медици с оръжие
Муамар Кадафи е знаел, че Никола Саркози има нужда от подобна хуманитарна победа, за да блесне на международната сцена в годината на президентските избори във Франция. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Свободата на българските медици в Либия е разменена срещу сделка за атомна електроцентрала между президента на Франция Никола Саркози и тогавашния лидер на африканската държава Муамар Кадафи.

Сделката е била сключена през 2007 г., пише френското издание „Лез енрокс", цитирано от „Фокус", като се позовава на поверителни документи, до които е получило достъп.

Медията обещава да разкрие всички подробности в печатното си издание, което ще излезе в сряда.

Муамар Кадафи е знаел, че Никола Саркози има нужда от подобна хуманитарна победа, за да блесне на международната сцена в годината на президентските избори във Франция.

Много ловко либийският диктатор поискал от Франция оръжия и атомна централа.

Поверителните документи разкриват, че Париж се е съгласил да му ги даде, ако либийският режим освободи българските медици.

На 17 юли 2007 г. именно Франция предлага споразумение с Либия чрез посланика си в Триполи.

Текстът на споразумението засяга теми, които Саркози и Кадафи са обсъждали по-рано по телефона – борбата с тероризма, нелегалната имиграция, сигурността и ядрената енергетика.

Три дни след предложението Кадафи отговаря, но вдига залога. Той иска от Париж подписването на специален военен и ядрен договор.

На 23 юли Париж получава съобщението и приема да подпише „меморандум за съгласие", който позволява на Франция да заобиколи международните споразумения за ядрено разоръжаване.

Срещу този меморандум Париж поставя едно условие – освобождаването на българските медици, задържани в Либия по обвинение в заразяването на либийски деца със СПИН.

На 24 юли успехът е налице. Кадафи се съгласява медиците да бъдат върнати в България с френския правителствен самолет. Никола Саркози пристига в Триполи, а министърът му Бернар Кушнер подписва двете споразумения.

Междувременно Никола Саркози, който води тежка предизборна битка за втори президентски мандат, обяви, че ще съди електронната медия „Медиапарт" за публикуваната статия, че либийският лидер Муамар Кадафи е спонсорирал предизборната му кампания през 2007 г., предаде Би Би Си.

„Твърдението на „Медиапарт" е груба лъжа. Съществува морал, и този, който лъже, трябва да бъде наказан от правосъдието," заяви Никола Саркози.

#Либия #Муамар Кадафи #Никола Саркози #атомна електроцентрала #ядрена енергетика #„Лез енрокс" #Триполи #Париж #Бернар Кушнер #„Медиапарт"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »