Бизнесът настоява поевтиняването на природния газ този път да се отрази само в цената на електроенергията

Бизнесът настоява поевтиняването на природния газ този път да се отрази само в цената на електроенергията
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

По-евтиният газ трябва да намали значимо цената на електроенергията, изкупувана от топлофикациите, а не ефекта да се насочи към намаляване на цената на топлоенергията.

През тази седмица се очаква КЕВР да вземе решение за поевтиняване на природния газ с над 23%. Намалението на цената ще влезе в сила от 1 април т.г. Бизнесът настоява и очаква намалението на цената на природния газ този път да се отрази единствено в намаление на цената на електроенергията, произвеждана от когенерациите на топлофикациите, което ще облекчи и бита и индустрията чрез намаление на таксата „задължение къмобществото”.

Това се казва в Отвореното писмо на 4-те национално представителни организации – Асоциация на индустриалния капитал (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Практиката досега беше - всяко поскъпване на газа да се отразява основно в повишаване изкупната цена на електрическата енергия, която топлофикациите произвеждат паралелно с топлонергията. В същото време се задържаше или съвсем леко се повишаваше цената на топлоенергията. След 2006 г. цената на природния газ се изменяше във възходяща тенденция и до 2014 г. поскъпването достигна повече от два пъти по-високи нива спрямо 2006 г.

През всичките тези години поскъпването на газа по гореописаната схема наду цената на електрическата енергия от когенерациите на топлофикациите до нива от 294 лв./Мвтч. Това е четири пъти над пазарната цена на електроенергията. Междувременно цената на парното в същия период се увеличи само с около 20% и стигна нива от 80 лв./Мвтч.

Електроенергията от топлофикациите не се продава на свободния пазар, а се изкупува от НЕК ЕАД по преференциални цени и точно затова беше възможно да се стигне до нива от 294 лв./Мвтч. Тези преференциални цени се заплащат от всички потребители на електроенергия – битови, обществени и стопански чрез фиксираната компонента „Задължение към обществото”, която участва в крайната цена на електроенергията. Всичко това се правеше, парното да остане по-атрактивен начин на отопление спрямо алтернативните начини на отопление.

Така през годините се получи значително „кръстосано субсидиране”. Всички потребители на електроенергия, както битови, така и стопански осигуряваха евтино парно на жителите в топлофицираните градове. В България обаче около 11% от населението се отоплява с централизирано топлоснабдяване, а всички плащат сметката чрез скъпата електроенергия.

Проблемът с това непазарно изкривяване и нелогично товарене на едни потребители за сметка на други многократно е поставян на вниманието на предишни състави на ДКЕВР, но така и не се решаваше. Затова сме категорични, че днес поевтиняването на природния газ трябва да бъде насочено единствено към поевтиняване на цената, по която се изкупува електроенергията от топлофикациите и незначително да се отрази в цената на топлоенергията.

АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ категорично подкрепят намерението на КЕВР да премахне кръстосаното субсидиране и да прекрати „подпирането” на цената на парното, чрез цената на електроенергията.
Няма как да се приема за нормално отоплението в топлофицирани домове да се „доплаща” от всички потребители на електроенергия.

 

#бизнес #работодателски организации #КЕВР #газ #цена #електрическа енергия #топлофикации #топлоенергия #КРИБ #БТПП #АИКБ #БСК #НЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »