План: До 3 години автобусите в София нови и на ток или природен газ

План: До 3 години автобусите в София нови и на ток или природен газ
БГНЕС
A A+ A++ A

Нови 110 автобуси ще тръгнат по софийските улици до края на тази година, а първата доставка ще бъде още през лятото. Това съобщи зам.-кмета по транспорт Любомир Христов.

Първите линии, по които ще бъдат пуснати новите возила, са по изтичащите договори на частните оператори от 2015-а година.

До 2019-а година средната възраст на един градски автобус в София трябва да бъде 7 години, заяви още Христов. В момента най-възрастните автомобили от градската мрежа са над 34 години.

„Има автобуси, които са над 34-годишна възраст и са в експлоатация. Предвижда се в рамките на 3 години ясен график за доставка на 190 автобуса, с които ще се постигне в края на мандата средната възраст на автобусния парк в София да е под 7 години", обясни зам.-кметът, цитиран от Дарик.

Той добави, че по-голямата част от автобусите, които ще бъдат доставени, се предвижда да са с двигатели на природен газ - това са над 120 автобуса.

„Предвидена е доставка на 20 електрически автобуса и на 20 с алтернативни горивни източници, хибрид. Вече имаме сключен договор за доставка на 110 автобуса, които в рамките на тази година ще бъдат доставени и въведени в експлоатация" - каза още транспортният зам.-кмет на столицата.



#автобуси #София #електрически #природен газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"