Германският модел за миграционната криза – конфликт между морала и реалната политика

Германският модел за миграционната криза – конфликт между морала и реалната политика
БГНЕС
A A+ A++ A

На 20 март в неделя влязоха в сила споразуменията между ЕС и Турция за разрешаване на миграционната криза. Без съмнение това ще се отрази положително на имиджа на германския канцлер Ангела Меркел като един от основните преговарящи, допринесли за постигането на договорките. Но бъдещето на канцлера зависи от това как ще бъдат осъществени тези договорки. В същото време в Германия се разгаря дискусия в управляващите ХДС/ХСС, представляващи обединение на две братски християнски партии, кой е виновен за поражението в три федерални провинции на проведените в средата на март местни избори. Към това трябва да бъде прибавен и успехът на предшестващия провинциалните избори местен вот в Есен на партията, която носи името „Алтернатива за Германия“ (АГ).

В много германски медии се говори, че в дадения случай са се сблъскали моралът, т.е. необходимостта от помощ за изпаднали в беда хора (разбирай бежанци), от която се ръководи канцлера Меркел, и реалната политика. На страната на реалната политика сега се изявява лидерът на баварския ХСС Хорст Зеехофер. Спорът заплашва да доведе до разкол на съществуващото от времената след Втората световна война партийно обединение. Следствие може да се окаже отслабването на позициите и на ХДС, и на ХСС в Германия и появата на вътрешнополитическата арена и във властта на нови играчи.

Не бива да се говори, че в своята политика към бежанците Меркел не се е ръководила от реалностите. Това е опит да се коригира положението на германския пазар на труда чрез притока на прясна работна сила, и като цяло да се повлияе върху демографията на застаряването на Германия. Въпреки това, както изглежда, канцлерът не е отчела в своите пресмятания редица фактори, най-вече размера на растящата вълна от имигранти в Германия. Както е известно, в страната през последните три години се преселиха 1,2 милиона души. Според признанието на шефа на федералната служба по въпросите на миграцията и бежанците Франк-Юрген Вайзе засега властите дори не знаят какво количество от влезлите в Германия бежанци са останали там и къде се намират те.

За отбелязване е, че този немски чиновник противоречи на тезата на канцлера за ползата от бежанците. В интервю за телевизия ARD-Fernsehen и на други форуми той оспори твърдението, че бежанците ще помогнат на Германия при решаването на демографските проблеми. Освен това той допуска, че те ще повлияят негативно и на пазара на работната сила. В същото време той паралелно ръководи федералното ведомство за пазара на работна сила. Така че Вайзе знае какво говори.

От тази гледна точка също така е важно вслушването в мнението на деловия свят. В този смисъл интерес представлява анализът на влиятелния Институт на немската икономика (IW), на базата на допитване до представители на бизнеса. Само 11% от германските фирми имат намерение да предоставят работни места на бежанците; 7% от фирмите вече са направили това през миналите пет години. От тези, които вече работят с мигранти, 40% са готови да разширят присъствието им в своите фирми. В същото време 76% от анкетираните ръководители на фирми смятат, че препятствие за приемането на мигранти на работа е незнанието на немски език. За 60% препятствие е недостатъчната им квалификация. А за 50% - проблемът с правото на пребиваване на територията на Германия (400 000 души дори не са подали искане за получаване на статут на бежанец, а 370 000 от подалите го така и не са получили отговор поради претовареността на чиновниците. За 17% от предприемачите проблем за наемането на бежанци се явява несъгласието им с установения със закон размер на минималната работна заплата, който според тях е прекалено завишен за такава нискоквалифицирана работна ръка.

Без съмнение подобни проблеми могат да бъдат решени, но за това трябва преди всичко време, а Меркел няма много. Защото следващите избори за Бундестаг ще се проведат следващата година и това активно се използва от опонентите, и на първо място от АГ, която се появи на политическата сцена едва преди три години. Едва ли си струва привържениците на „Алтернатива“-та да бъдат наричани маргинали или десни радикали, както това правят не само германските медии, но и международните, в това число и известна част от известните руски журналисти.

Това е по-скоро дясна популистка партия, която сега заема част от подкрепата за ХДС. Успехът на партията се основава на недоволството – в случая с проведените провинциални избори на недоволството от миграционната политика на управляващите партии. Не случайно за нея гласуваха безработни и лица на възраст 30-40 г. Сред нейните избиратели имало и много рускоезични изселници от бившия СССР по данни на „Щутгартер цайтунг“. Поради което и се чуват обвинения от някои немски политици, че видите ли, именно поради предаванията на руската телевизия способстват за разпалването на антиимигрантски настроения сред рускоезичните германци. Става дума за прословутия телевизионен репортаж за уж изнасилването от мигранти на рускиговорещата девойка Лиза. Този факт не беше доказан, и той по-скоро свидетелства за преследването на непроверени сензации, вместо на специално нареждане от страна на Кремъл, както се опитват да го представят в Германия. За да бъде разбрана притегателната сила на „Алтернатива за Германия“, човек трябва да влезе на страницата на тази партия и да се запознае с нейната програма.

Във връзка с политиката по отношение на бежанците, в програмата на „Алтернатива за Германия“ пише: „Ние изискваме нова редакция на закона за мигрантите. Германия се нуждае от имиграция, която е квалифицирана и способна на интеграция в нашето общество. Ние искаме имиграционен закон по канадски модел.“Припомняме, че канадският имиграционен закон включва в себе си: социалния компонент (Канада насърчава събирането на семейството); хуманитарния компонент по отношение на бежанците и икономически компонент (привличане на имигранти, които ще допринесат за развитието на икономиката и ще попълнят нуждите на пазара на труда). Особено се подчертава, че партията е против стихийната миграция, която в момента е налице в рамките на ЕС.

В тази връзка заслужава внимание аналитичната статия, публикувана във връзка с изборните резултати в сп. „Шпигел“ със заглавие „Два политически отговора“. В нея се предлага да бъде осъзнато, че значителна част от избирателите на „Алтернатива за германия“ не са сбирщина от расисти, екстремисти и глупаци, а граждани и уважавани хора, които просто нямат намерение да гледат на политиката на Меркел като на без алтернатива./БГНЕС







#мигрантска криза #Меркел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »