Манюел Валс: Незабавно да се усили контролът по външните граници на ЕС

Манюел Валс: Незабавно да се усили контролът по външните граници на ЕС
БГНЕС
A A+ A++ A

За успешната борба с тероризма трябва възможно най-бързо да се усили контролът по външните граници на Европейския съюз. Това каза френският премиер Манюел Валс в ефира на радиостанция „Европа 1“.

Борбата с тероризма в Европа ще бъде дълга, трябва да свикваме

„Необходимо е колкото е възможно по-скоро да се усили контролът по външните граници на ЕС. Франция от няколко месеца застъпва подобна позиция. Трябва да направим така, че никой да не може да влезе с фалшифицирани документи, защото ние знаем, че терористите от Ислямска държава са откраднали голям брой паспорти в Сирия“, заяви френският премиер след вчерашната кървава баня в белгийската столица.

Борбата с тероризма в Европа ще бъде дълга, предупреди Валс. „Ние още дълго време ще живеем с тази заплаха“, каза той. Интересен факт е, че само ден преди терористичните нападения в Брюксел френският премиер обяви, че нивото на терористична опасност „в момента дори е по-високо, отколкото преди атентатите от 13 ноември в Париж“, каза Валс, цитиран от БГНЕС.

„Положението се усложнява от това, че ние имаме работа не само с външен, но и с вътрешен враг“, посочи Валс. Той припомни, че към днешна дата над 600 френски граждани се сражават на страната на ислямистите в Сирия и Ирак. „Всички тези лица представляват сериозна опасност за националната сигурност, ако се завърнат във Франция“, каза Валс и добави, че към момента са задържани 228 души, завърнали се от Сирия или Ирак.

Френският премиер винаги е подчертавал, че радикализацията на младите хора е предизвикана не само от симпатии към терористичната групировка „Ислямска държава“, но и като цяло от нежеланието да се споделят демократичните ценности. „В предградията на френските градове има хиляди такива младежи и дори девойки. Те произхождат както от семействата на бившите мигранти, така и от коренното население. Това е сложно и многообразно явление, което ние трябва да анализираме“, убеден е Валс.

Неконтролираните мигрантски потоци могат да се използват от терористите

Френската столица Париж, също както Брюксел, стана жертва на кървави атентати. На 13 ноември джихадистите избиха 130 невинни граждани и раниха стотици. Тези атентати стават на фона на засилената мигрантска вълна - над 1,5 милиона души пристигнаха през миналата година в ЕС от Близкия изток и Африка. Повечето от тях използваха така наречения "Западнобалкански маршрут", след като Гърция отказа да опазва външните граници на ЕС и организирано изпращаше мигрантите на север към Македония.

Разследващите на атентатите в Париж установиха, че част от извършителите са се смесили с мигрантите и така са влезли в Европа. "Западнобалканският маршрут" вече е минало благодарение на действията на Македония, която затвори своята граница с Гърция. Затварянето на границата не беше едностранен акт на Скопие. Македонските власти бяха подкрепени от Австрия, Унгария, държавите от Западните Балкани и Вишеградската група. В същото време доклад на Брюксел от края на януари отправи остра критика към Атина. ЕС поиска от Гърция да установи контрол по външните граници или в противен случай, ако това не стане факт до 3 месеца ще последват санкции.

Трагедията от Париж показа връзката между тероризма и неконтролираните мигрантски потоци. Нейното разкриване превърна в кошмар най-големите страхове на европейските политици и експерти по сигурността. Въпреки че за момента Европа успя да затвори "Западнобалканския маршрут" все още не е отминала заплахата от нахлуването на големи маси от хора. В началото на тази седмица австрийският вътрешен министър предупреди, че над 1 милион мигранти могат да тръгнат към Европа, като този път използват маршрут през България. Коментирайки тази новина вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви, че София не предвижда да затвори границата си с Гърция, на територията на която има големи маси от мигранти, които искат да влязат в ЕС.

Трагедията в Брюксел

Брюксел беше разтърсен вчера от серия кървави терористични нападения. Две бомби бяха детонирани на летището „Завентем“ и още един взрив имаше в метростанция „Маалбек“, която е разположена в близост до европейските институции. По последни данни броят на загиналите е 34 души, а над 230 са ранени. Сред пострадалите има най-малко 8 френски граждани, някои от тях се намират в сериозно състояние, съобщи по-рано вестник „Монд“.

Веднага след атентатите Брюксел бе парализиран – затвориха почти всички държавни и обществени институции, включително училищата и детските градини. В белгийската столица са засилени мерките за сигурност, има полицейски патрули и военни.

В страната бе обявен тридневен национален траур в памет на жертвите на тероризма.

Днес нормалният живот в Брюксел постепенно се възстановява, отварят училищата, работи градският транспорт. Все още остава затворено летище "Завентем", остава в сила най-високата четвърта степен на тревога.

 

#Манюел Валс #тероризъм #атентати #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници