Кирчо Киров: Отговорността за атентатите в Брюксел е на френските и белгийските служби

Кирчо Киров: Отговорността за атентатите в Брюксел е на френските и белгийските служби
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Според бившия шеф на разузнаването Кирчо Киров, атаките, дошли след ареста на заподозрения за атентатите в Париж Салах Абдеслам, са дело на друга терористична клетка и представляват „сериозна демонстрация на сила”.

Той подчерта в интервю за bTV, че вчерашните атентати са „терористична операция” със сериозна логистика. „Отговорността в голяма степен трябва да се търси от специалните служби на Белгия, но и на Франция”, подчерта той.

По думите му именно от тях се очаква да разполагат с изпреварваща информация за действията на джихадистите, но за целта е нужна добра агентурна мрежа, каквато явно няма в изключително затворените мюсюлмански общности.

„Терористите в Париж и в Белгия са хора, които са расли в Европа. Те са рожби на демокрацията, която имаме днес в Европа. Още не са се включили тези 2000 джихадисти, които са дошли в Европа да водят терористична война”, предупреди бившият съветник на премиера по външнополитическите въпроси Боян Чуков.

Според него проблемът е, че в сравнение с атаките в Париж, сега имаме удар по център, който е критичен за цялата страна.

Чуков изрази мнение, че Европа е тръгнала по пътя на разграждане на националните държави, което върви ръка за ръка с разграждането на силовия сектор и сега пред Стария континент има 3 алтернативи: да стане сунтитски или османски халифат; фашизмът в лицето на появяващите се паравоенни формирования да се завърне или да се тръгне към реална борба с екстремизма”.

„Координация в Европа не може да има, не може едно много мощно разузнаване да сътрудничи с едно дребно разузнаване, което не може да си позволи да плаща заплати”, подчерта той. Киров също посочи, че службите у нас от 25 години са хронично недофинансирани и в резултат не могат да изградят своя мрежа от информатори.

В същото време, той беше категоричен, че България е не само потенциална, но и реална цел на терористите.

#служби #Брюксел #атентат #Кирчо Киров #Париж #България #Европа #логистика #терористи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници