Министерство на културата отказа средства за рушащия се мост на Кольо Фичето над Янтра

Министерство на културата отказа средства за рушащия се мост на Кольо Фичето над Янтра
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министерство на културата няма финансови средства за ремонт на рушащия се мост на Кольо Фичето край Бяла. Това посочва министърът на културата Вежди Рашидов в писмен отговор до депутат.

Паметникът на културата е изоставен на произвола на съдбата, тъй като местната община няма средства за извършване на реставрация. Според Министерството на културата обаче отговорност за създалата се ситуация носи общината в Бяла.

“Средствата за реставриране и възстановяване на Моста на Кольо Фичето многократно надвишават целевата финансова подкрепа за обекти и дейности в областта на консервацията и реставрацията на недвижимите културни ценности, която Министерството на културата предоставя. Нейният размер е 500 000 лв. годишно”, пише министър Рашидов.

Той изразява учудване от факта защо не е реализиран проект, с който община Бяла е кандидатствала през 2011 г. по приключилата вече Оперативна програма “Регионално развитие” за реконструкция на паметника на културата.

“Невъзможно е Министерството на културата да осъществява контрол върху 40 000 паметника на културата, както и да осигурява финансово тяхното съхраняване”, смята още Вежди Рашидов. Като изразява загриженост и тревога за бъдещето на Моста на Кольо Фичето, културният министър припомня, че в последните години няколкократно е възстановявано движението по моста на леки и товарни автомобили, което вероятно е довело до допълнително влошаване на състоянието на съоръжението.

А докато централната и местната власти уточняват кой е отговорен за рушащия се шедьовър на възрожденския майстор, мостът край Бяла скоро може да рухне в река Янтра. Той е построен през 1867 г. Дължината му е 276 м, ширината - 9,5 м, като сводовете са украсени със символни скулптури на грифон, лъв, нимфа, лебед. До каменния мост през 20 век е била направена и скулптура на майстора, за да напомня за делото му.


#Янтра #мост #Министерство на културата #Бяла

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници