Карел Крал, ЧЕЗ: Етичен кодекс да защитава клиентите от некоректни доставчици

Карел Крал, ЧЕЗ: Етичен кодекс да защитава клиентите от некоректни доставчици
БГНЕС
A A+ A++ A

Разработване на етичен кодекс да защитава клиентите на електроенрегийния пазар от некоректни доставчици поиска регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Карел Крал, съобщава 3e-news.

Либерализацията на енергийния пазар в България няма да се случи за една нощ, подчерта в изказването си на конференцията „Либерализация на енергийния пазар и новите тенденции в сектора“ регионалният мениджър на ЧЕЗ за България. Той припомни, че либерализацията в Чехия е започнала през 2002 г. , все още не е приключила, но компанията има голям опит в това отношение.

За да се случи процесът на либерализация на енергийния пазар трябва да се премахнат държавните субсидии във всеки един елемент от пазара, подчерта той. Трябва да има и възможност за обмяна на електроенергия със съседните пазари, които са един вид гарант на процеса, обясни Крал. За пример той даде пазарът и борсата в Румъния, на която се търгуват различни сегменти.

Регионалният мениджър на ЧЕЗ обърна внимание и на условията за защита на уязвимите потребители. Либерализацията на енергийния пазар върви ръка за ръка с осведомеността на крайните клиенти, с предоставянето на пълна информация.

Една от ключовите роли е тази на регулатора, трябва да се положат много усилия по разработване и предоставяне на прозрачни условия за смяната на доставчика и ефективни механизми за защита на крайните клиенти, коментира Крал. В частност той постави въпроса за защита на крайните клиенти в случай на банкрут на даден доставчик и вариант, който да гарантира, че клиентът няма да остане без електрозахранване.

По думите на мениджъра, в този смисъл регулаторът, а и компаниите от сектора трябва да разработят и приемат и етичен кодекс. За да може регулаторът да направи тези промени той трябва да е абсолютно независим, подчерта още Карел Крал, като наблегна, че и в момента пазарът изобилства от неетични практики, особено при доставчиците на електроенергия. По думите му, регулаторът трябва да разработи и прилага сериозни санкции при такива практики.

В същото време регионалният мениджър на ЧЕЗ бе категоричен, че крайните клиенти не трябва да се ограничават по отношение на възможността за смяна на доставчика, тъй като това дава определена справедливост на пазара.

По-рано в рамките на конференцията председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов подчерта също в изказването си, че не се очаква излизането на битовите потребители на свободния пазар да стане в рамките на тази (2016 г.) година. Той обясни, че при обмяната на опит с чешкия регулатор е станало ясно, че процесът на либерализация на енергийния пазар е продължил шест години и още не се смята за приключил, а през първите години изобщо не е имало битови потребители. Процесът в България ще е плавен, трябва да протече без сътресения, ангажира се председателят на КЕВР. 

От своя страна изпълнителният директор на ЕЙ И ЕС Оливие Маркет обясни пред журналисти, че процесът на либерализация на енергийния пазар във Великобритания е стартирал още през 80-те години първо с разделяне на производство и пренос, т.е. на процесите, осъществявани сега в страната ни. Един от недостатъците, установен по време на старта на този процес е липсата на производствени мощности. За да функционира нормално пазара е необходимо да има достатъчно производствени мощности, наблегна Маркет. Друго необходимо условие е да има достатъчно играчи, а платформите да гарантират на потребителите необходимото потребление. Затова е важно и прилагането на социални мерки, обясни експертът. В този смисъл Маркет оцени участието на Световната банка като консултант за България от изключителна важност, тъй като разполага с набор от практики за различни страни в света. Маркет даде пример и с практиката на Франция за защита на правата на клиентите, които поставят условие за минимален доход, по-ниска цена за потребление за определено количество електроенергия и пр. Всяка страна има собствена практика, а България може да се възползва от най-добрите, стана ясно от обяснението на шефа на ЕЙ И ЕС. 



#ЧЕЗ #етичен кодекс #енериген пазар #доставчици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »