Заемът за НЕК трябва да бъде договорен до 15 април, коментира министър Петкова

Заемът за НЕК трябва да бъде договорен до 15 април, коментира министър Петкова
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

''Продължават преговорите с класирания на първо място консорциум в конкурсната процедура на БЕХ за осигуряване на заема. Надявам се между 10 и 15 април да се финализира целият процес, ще се постараем по-бързо да се случат нещата, но това е много важен договор и трябва да се анализира от всички посоки, така че договорените условия да са най-добри за БЕХ,'' каза министър Теменужка Петкова на енергиен форум за либерализацията на пазара.

Теменужка Петкова потвърди за осъществено посещение на заместника й Николай Николов в Китай, във връзка с изграждането на нова мощност в АЕЦ "Козлодуй".

''То е в рамките на създадената работна група, която на определени етапи от своята дейност извършва проучвателни дейности,'' поясни тя. Целта на пътуването на Николов беше да се анализира как работят технологиите на "Уестингхаус" в Китай, надявам се скоро да имаме някаква яснота по този въпрос, рано е да се говори за окончателни новини, коментира тя.    

Министърът отбеляза, че е подготвен пакет от изменения в Закона за енергетиката, който все още се обсъжда. Надявам се съвсем скоро с промените във връзка с либерализацията на електроенергийния пазар да предложим промяна в закона в частта за топлофикационната услуга, каза Петкова. За преминаване към индивидуални договори с "Топлофикация София" обаче ще са нужни и други промени в нормативната уредба, коментира тя.

''Световната банка (СБ) оценява много високо създадения фонд "Сигурност на електроенергийната система", каза министърът. ''В предварителния доклад на СБ за либерализацията на електроенергийния пазар се залага идеята фондът да е една от възможностите за намаляване на дефицитите в системите. По всяка вероятност ще се върви в тази посока фондът да прерасне в т.нар. компенсаторен механизъм,'' каза Петкова. Тя отчете на форума, че във фонда от януари до март 2016 г. са събрани 60 млн. лева, а от август до декември 2015 г. - 183 млн. лева.

#Теменужка Петкова #НЕК #заем #енергиен пазар #БЕХ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"