Чакат ни слънце и дъжд за Великден

Чакат ни слънце и дъжд за Великден
A A+ A++ A

"Пролетта в България се очертава да бъде нормална в температурно отношение и малко по-влажна. Такива са дългосрочните прогнози, според които пролетта у нас ще е по-влажна, с валежи малко над нормите",  това заяви климатологът доц. д-р Георги Рачев.

"Март в момента е с нормални температури, а тези валежи, които се очакват, определено ще бъдат над нормата", посочи доц. Рачев. Той отбеляза, че месец март, който е на път да си отиде, изцяло покрива дългосрочната прогноза - за малко по-валежна пролет.

"В това, че на първа пролет валя сняг в Североизточна България, който беше около 2 сантиметра през нощта, няма нищо неестествено и ненормално. Март е месец на големите контрасти, като може да има и снеговалеж, и много високи температури", обобщи климатологът.

"Определено може да се очаква, че този Великден, който ни предстои, ще бъде с повече слънце, защото това е началото на май. Но има и много голяма вероятност в следобедните часове да превали дъжд", каза климатологът.

По думите му е нормално за края на април и в началото на май да има навлизане на т. нар. късно-пролетна атмосферна циркулация, при която слънцето и дъждът присъстват в рамките на един ден. "Затова очаквам, че дните около Великден ще бъдат слънчеви, но с малко дъжд", прогнозира доц. Георги Рачев.

 

#пролет #България #дъжд #сняг #слънце #валеж #Георги Рачев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"