Бойко Борисов: Има определени места за временно настаняване на чужденци

Бойко Борисов: Има определени места за временно настаняване на чужденци
A A+ A++ A

“На 56 лица (чужди граждани-бел.ред), оценявани като опасни за националната сигурност, са наложени принудителни мерки “експулсиране”, “отнемане на правото на пребиваване” или “забрана за влизане в страната”. Това посочва премиерът Бойко Борисов в писмен отговор до депутат от управляващото мнозинство.

Експулсирането на въпросните чужденци е станало през последните 15 месеца. От началото на 2015 г. до 12 март 2016 г. службите за сигурност са проверили общо 18 408 мигранти, които са влезли незаконно в страната.

“За 577 от тях са придобити данни, че с действията си могат да поставят в опасност сигурността и интересите на българската държава, поради което са предприети мерки за недопускане легализиране на пребиваването им у нас”, пише премиерът.

На денонощен режим работи антитерористичният център в ДАНС, който анализира постъпващата информация за заплахи за националната сигурност.

“Към момента не е постъпила конкретна и достоверна информация за планиран или подготвян терористичен акт срещу български обекти и интереси или срещу чужди обекти на територията на Република България”, уточнява министър-председателят.

От отговора на Бойко Борисов става ясно още, че е изготвен секретен план, който е в процес на съгласуване между отделните държавни институции. Планът съдържа четири възможни сценария за развитие при възникване на усложнена обстановка вследствие на увеличен миграционен натиск по българо-гръцката граница.

“Определен е времевият период, в който може да се очаква възникването на извънредна ситуация по уязвими участъци по българо-гръцката граница. Определени са места за палатков модул за временно настаняване на чужденци и разпределителен център. В плана са посочени необходимите финансови средства за неговото изпълнение, начинът на финансиране, както и структурите и органите на изпълнителната власт, отговорни за изпълнението на конкретните мерки и дейности”, уточнява Борисов.

Изградената от кабинета “Орешарски” 30-километрова ограда по границата с Турция е оценена като “високоефективна мярка”, която е довела до “рязко намаляване на опитите за незаконно преминаване на територията на страната в този участък от държавната граница”. За усилване на охраната на границата са назначени и нови 178 служители на “Гранична полиция”. От тях 112 са разположени по границата с Турция, а 66 по българо-гръцката граница.

“В случай че нашата страна бъде подложена на масирана мигрантска вълна, България ще настоява да получи от Европейския съюз съизмерима по обем и характер подкрепа, каквато се предоставя на Гърция, както и включване на НАТО в съвместните действия за охрана на сухопътните граници на страните от Югоизточна Европа, в т.ч. на България”, изтъква министър-председателят.

Заради засиления миграционен натиск, на 15 и 16 март в София български и турски представители са обсъдили изготвянето на Протокол между двете държави, който да осигури обратното връщане в Турция на незаконно преминали на българска територия граждани на трети страни, става ясно още от отговора на премиера.

“По информация на Министерството на външните работи към момента няма сведения за насочване на бежански потоци през България. Нещо повече, през месеците февруари и март се наблюдава тенденция към спад на бежанската вълна”, допълва Борисов.

#Бойко Борисов #институции #бежанци #дом #места #граждани

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"