Основателни са притесненията, че потокът от бежанци може да се насочи към България, заяви Румен Петков

Основателни са притесненията, че потокът от бежанци може да се насочи към България, заяви Румен Петков
A A+ A++ A

"Основателни са притесненията, че потокът от бежанци може да се насочи към България", това каза Румен Петков, заместник-председател на АБВ. Петков коментира, че излязлото в медийното пространство видео от 29 декември 2015 г. на преминаване на група бежанци през граничната бразда между България и Турция, ни връща към въпроса колко години ще са ни нужни, за да изградим оградата на границата.

"Защо не изкарахме затворници да я построят, както направи Унгария?”, попита той и добави, че е щяло да излезе много по-евтино. „Убеден съм, че затворници с леки присъди щяха да проявят желание”, каза още Петков. По думите му, няма никакъв спор, че в случая става дума за канал, след като на кадрите се виждат двама полицаи, които наблюдават преминаването на групата. „Това са хора, които съвършено организирано се движат под бодрия поглед на служители на държавата”, посочи заместник-председателят на АБВ. „Не може три години да говорим как строим някакво съоръжение, което би решило в много голяма степен такъв тип проблеми, три години да не го правим и сега да гледаме възмутени.Разбира се, че с термовизионите този процес би трябвало да е на вниманието на Гранична полиция на всеки един пункт”, посочи той. Според него ефективната практика на уважаваща себе си държава е на границата да задържи тези мигранти, а не след като вече са преминали на територията на страната.

„Ние от АБВ повече от 2 години говорим, че няма единни европейски критерии за този поток и за това, че се прави видим опит да се промени генофонда на Европа. Не малка част от тези хора нямат нищо общо с мигрантите от Сирия и страните, в които се водят бойни действия и мотивацията им без съмнение е много различна от тази”, каза още Петков. Според него войската на границата я подготвяме и изпращаме със същата енергия, ентусиазъм и резултат, с който правим оградата.

'След промяната в Закона за отбраната и въоръжените сили нямам представа да е започнала подготовка, да се изготвя механизъм за координация между Гранична полиция и евентуалните части на отбраната. Напротив, последваха изявления, че на този етап не се нуждаем от намеса на войската и ако е така това е добре, но ако ще гледаме кадри, които ще анализираме юни, а са се случили март и април, нещата ни връщат при оградата”, допълни той.

#Румен Петков #АБВ #бежанци #България #Турция #Унгария #поток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"