Под хиляда души са настанени в центровете за бежанци в страната

Под хиляда души са настанени в центровете за бежанци в страната
БГНЕС
A A+ A++ A

Не се предвижда създаване на нов център за настаняване на бежанци в Кресна. Това каза пред Би Ти Ви новият шеф на Държавната агенцията за бежанците Петя Първанова в отговор на появилите се слухове, че в стари казарми в града ще бъдат настанени бежанци.

Капацитетът на агенцията за бежанците е 5 130 места за настяняване с възможност да се увеличи до 6 хил. От тях са запълнени 20%, така че няма никаква необходимост в момента да се създават нови центрове, каза Първанова. От думите й се разбра, че става дума за под хиляда души.

Първанова посочи, че военното министерство е извършило проверка на казармите в Кресна, свързана с евентуалния риск от неочаквана бежанска вълна. Попитана реална ли е опасността от засилен миграционен натиск, тя каза, че "спазваме закона и това ни защитава" и допълни, че "трябва да намерим баланс между сигурността и човечността". Ние трябва да намерим подхода, да предоставим закрила на тези, които отговарят на изискванията за това, а останалите да бъдат върнати в държавите им, обясни Първанова.

"Ние имаме капацитет, имаме натрупана практика", каза още директорът на агенцията за бежанците и допълни, че в България с мигранти се работи вече трета година, докато някои държави са се сблъскали доста късно с проблема. По думите й отказът за даване на пръстов отпечатък е основание за прекратяване на процедурата за придобиване на бежански статут.

 

#Агенция за бежанците #мигранти #бежанци #бежански лагер #Кресна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници