ООН спира да изпраща мигранти към лагера на Лесбос

ООН спира да изпраща мигранти към лагера на Лесбос
БГНЕС
A A+ A++ A

Агенцията за бежанците на ООН заяви, че ще спре изпращането на новопристигнали на Лесбос мигранти към центъра за настаняване на острова, тъй като мигрантите в него вече не могат да го напускат, като част от споразумението между Турция и ЕС за облекчаване на миграционните потоци.

Лагерът Мориа е затворен и мигрантите в него не могат да го напускат, заяви говорител на организацията.
Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), който има политика да не работи с центрове за настаняване от затворен тип, сега само ще наблюдава дейността на лагера и ще помага на уязвими мигранти като деца без придружители.

До сега мигрантите в центъра можеха да обикалят свободно по територията на острова, пише БГНЕС.
Говорителят на Върховния комисар на ООН за бежанците Борис Чеширков заяви, че „мнозинството“ от мигрантите и бежанците на Лесбос „са напуснали острова“ преди неделя като са се преместили към центрове за настаняване в континентална Гърция. Чеширков също така посочи, че ВКБООН се притеснява за прилагането на споразумението между Брюксел и Анкара.

„Гръцката държава няма необходимия капацитет да обработи голям брой молби на търсещи убежище и е необходимо да бъде подкрепена, а институциите на ЕС трябва да дойдат и да подпомогнат процеса“, допълни още той.

#ООН #Агенция за бежанците #мигранти #Гърция #остров #Лесбос

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"