Гърция отново отложи приватизацията на железниците

Гърция отново отложи приватизацията на железниците
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Гръцката агенция за приватизация обяви, че удължава с още един месец срока на процедурата за продажбата на сто процента от акционерния капитал на ж.п. оператора Треносе.

Според източници от агенцията поредното удължаване на срока, който изтичаше днес, е да бъде предоставена възможност за участие на повече кандидати по тази сделка. Гръцкият вестник твърди, че отсрочката била продиктувана от факта, че китайският гигант Коско, смятан за най-възможния и даже единствен инвеститор, все още не е взел решение за участие в конкурса.

Предполага се, че Пекин иска да обвърже това участие на Коско в конкурса и с други инвестиции в Гърция и по-специално по отношение на компанията, менажираща пристанище Пирея, а също и в конкурса, който сега тече във връзка с приватизацията на търговския център в Триасио. Пекин оценява железопътната връзка между Пирея и европейските дестинации като част от новите пътища на коприната и в тази посока се очаква да постъпи сериозна оферта от китайска страна.

Все още обаче не е ясно кои китайски компании ще се явят на конкурса за ж.п. оператора Треносе, тъй като Коско няма опит в железниците, пише още вестникът. Наскоро Коско спечели търга за покупката на компанията, менажираща пристанище Пирея, не е изключено сега да се включи и в сделката за ж.п. оператора. Интерес към Треносе има също от руски и италиански компании.

 

#Гърция #приватизация #железници #кредитори #Пирея #пристанище #сделка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"