НАП събра с 500 млн. лв. повече осигуровки през миналата година

НАП събра с 500 млн. лв. повече осигуровки през миналата година
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

През 2015 г. НАП е събрала 6, 947 млрд. лв. от осигуровки, което е с близо 500 млн. лв. повече от предходната 2014 г. В същото време постъпленията от глоби, санкции и наказателни лихви по бюджетите на държавното обществено осигуряване и НЗОК са 35 млн. лв.,където е отчетен ръст от 26 % спрямо предходната година.

Виждаме, че първият превантивен ефект от промяна в Наказателния кодекс води до по-голяма събираемост. Това каза вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин от парламентарната трибуна по време на пeтъчния контрол, цитиран от Агенция „Фокус".

В отговор на въпрос на депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов за резултатите от криминализирането на укриването на осигурителни вноски, Калфин поясни, че от началото на 2015 г. по силата на чл. 255б от Наказателния кодекс криминализирането на укриването на задължителните осигурителни вноски е станало факт.

Според Калфин, с приемането на този текст са постигнати освен фискелен, и още два ефекта - превантивен и наказателен.

Съгласно данните в единния електронен регистър, на който се позова социалният министър, до момента органите на приходната администрация са открили данни за извършени престъпление по новосъздадения член от Наказателния кодекс в седем случая, като всичките са изпратени на компетентните органи.

По отношение на това дали трябва и работещите да бъдат наказвани за укриването на вноски, Калфин напомни, че те се внасят от работодателя, въпреки че са за сметка на работника.

#НАП #осигуровки #криминализация #НЗОК #Ивайло Калфин #Наказателен кодекс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници