Руската икономика продължава да се свива

Руската икономика продължава да се свива
БГНЕС
A A+ A++ A

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия се понижи през февруари с 3,7% на годишна база, задълбочавайки спада си от 2,4% през януари.

Солиден спад с 5,9% спрямо година по-рано отчитат и продажбите на дребно, които са важен индикатор за състоянието на потребителските разходи в страната, след тяхно понижение с 2,5% през предишния месец. На месечна база продажбите на дребно се понижиха през февруари с 2,5 процентни пункта.

Инвестиционна активност, която е вторият по значимост двигател на икономическия растеж на Русия, също се влоши през февруари, като капиталовите инвестиции се свиха с 8,4% след аналогично темпо на понижение в началото на годината.

Според Федералната статистическа служба, реалният разполагаем доход на руските домакинства се е свил през февруари с цели 6,9% спрямо година по-рано след спад с 6,3% през януари.

За пореден път данните контрастират с мнението на властите в Кремъл, че икономиката вече е достигнал дъно, от което започва да се измъква.

През миналата седмица министърът на икономиката Алексей Улюкаев посочи, че руската икономика може да се върне по пътя на растеж през второто тримесечие на 2016 година и да отбележи макар и само минимален растеж от 0,7% за цялата текуща година.

Въпреки сигналите за продължаваща икономическа рецесия, в края на миналата седмица Централната банка на Русия не се подаде на призивите за намаляване на лихвените ставки и запази своята основна лихва на ниво от 11%, позовавайки се на наличието на значителни инфлационни рискове.

 

#Русия #икономика #рецесия #БВП #статистика #централна банка #продажби

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »