Световната банка одобри 300 млн. евро заем за фонда за гарантиране на влоговете

Световната банка одобри 300 млн. евро заем за фонда за гарантиране на влоговете
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Световната банка одобри в петък заем от 300 млн. евро за финансиране на Фонда за гарантиране на влогове в банките (ФГВБ), съобщи финансовата институция.

Със заема фондът ще увеличи резервите си, изразходвани след фалита на Корпоративна търговска банка през 2014 г.

Поставянето на ФГВБ на солидна финансова основа ще има положително въздействие върху запазването на доверието на вложителите и ще направи банковата система по-устойчива на евентуални сътресения, заявява в съобщението Тони Томпсън, представител на Световната банка за България, Чехия и Словакия.

Фондът се нуждае от общо 500 млн. евро, за да подсигури базата си за финансиране в дългосрочен план, а също и да се подготви да окаже подкрепа при необходимост след оценката на качеството на активите и стрес тестовете на банките. През февруари правителството одобри държавни гаранции за по 300 млн. евро, които фондът да заеме от Световната банка и от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Към края на 2015 г. ФГВБ разполага с 486 млн. лв., които държи почти изцяло в държавни ценни книжа. В същото време той дължи 1.7 млрд. лв. на бюджета, които трябва да върне до 2020 г. с лихва от 2.95% годишно.

Фондът е създаден с цел да изплаща депозити до гарантирания размер от 196 хил. лв. при несъстоятелност на банка в България, а отскоро е натоварен и с допълнителна функция - да участва при възстановяването и преструктурирането на банки, ако ресурсът на специално създадения за това фонд не стигне.

 

#Световна банка #фонд за гарантиране на влоговете #КТБ #фалит #бюджет #лихва #депозити

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"