Екип от 16 дипломати ще работи за кандидатурата на Ирина Бокова за ООН

Екип от 16 дипломати ще работи за кандидатурата на Ирина Бокова за ООН
A A+ A++ A

Работният екип на България за номинирането на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН включва 16 български дипломати. Това заяви ръководителят на екипа Райко Райков, ръководител на генерална дирекция „Глобални въпроси”.

Групата разполага с бюджет от 106 000 лева, които по думите на Райков, ще бъдат стриктно контролирани и отчитани. Групата вече е провела среща с Ирина Бокова по уточняване на стратегията за номинирането на кандидатурата й. Групата е разработила конкретен план по кампанията за кандидатурата на Бокова, дадени са съответните инструкции на българските посолства, където ще има конкретен дипломат, оторизиран да работи за номинацията на българската кандидатура. Основни приоритетни представителства ще бъдат в Ню Йорк, Женева, Виена и Брюксел.

Групата ще координира действията на останалите български институции по въпроса.
Ирина Бокова бе номинирана за генерален секретар на ООН с писмо от министъра на външните работи на 9 февруари 2016 г., във връзка с Решение № 404 от 19 юни 2014 година на Министерския съвет.

Организацията на обединените нации трябва да избере нов Генерален секретар в края на 2016 г., тъй като мандатът на настоящия лидер Бан Ки Мун изтича, а за първи път в 70-годишната история на Организацията жена може да заеме поста на световен топ дипломат. Откакто ООН започна привличането на кандидати през декември, Ирина Бокова от България се очерта като потенциален фаворит за поста. Бокова е настоящ генерален директор на ЮНЕСКО - първата жена, която заема този пост, а сега води кампания за поста на генерален секретар на ООН.

#дипломат #секретар #екип #ООН #Ирина Бокова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"