Днес е световен ден на хората със Синдром на Даун

Днес е световен ден на хората със Синдром на Даун
A A+ A++ A

Тони Маринова – председател на Сдружението родители на деца със Синдром на Даун, което работи вече от 7 години, каза в интервю, че в България вече се върви в правилната посока, що се отнася до работата и интеграцията на децата със Синдром на Даун, но големият проблем остава ресурсното подпомагане.


"Специалните педагози, които трябва да са в подкрепа в градините и в училищата, отсъстват в голяма степен или просто това не е достатъчно. Реално няма структура, в България повечето от нещата са хаос, родителят, че дори и специалистът, е оставен на произвола на съдбата, разбира се, институциите да си свършат работата. Една от големите ни болки са ТЕЛК – комисиите и чакам с огромно нетърпение да видя как ще бъде реформиран българският ТЕЛК. Бих казала, че вече ме е страх от поредната реформа. Дано да е в наша полза, защото от две години децата със Синдром на Даун са ужасно „порязвани“ откъм процент и губят минималната си помощ от държавата, когато процентът им падне под 50% и не им се дава чужда помощ, което е безобразие, защото те наистина имат нужда от грижа и придружители. Проблемите наистина са много, но ако и ние, неправителствените организации, ние – родителите, обединени в структури, успеем в името на деца с увреждания, в името на тази обща кауза, успеем най-накрая да се обединим… С интерес чакам какво ще се случи на Националния протест, който се организира в началото на април", разказа Тони Маринова.

Сдружението на родителите на деца със синдром на Даун даде старт на проекта "47 УСМИВКИ". Целта е обществото да обърне внимание, както на различните деца, така и на порасналите вече хора със Синдром на Даун. Да се помогне на обществото да приеме различните лица и да открие красотата им. За целта от сдружението потърсиха професионалисти или любители с добри фотографски умения, които да представят техния поглед върху хората със Синдрома.

Цвета Воденичарова е един от хората, които са снимали моделите със Синдром на Даун. Тя каза, че за нея това е било едно истинско предизвикателство с прекрасни деца.

#деца #синдром на Даун #хора #ДЕН #интеграция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници