Патриарх Кирил: Никой не ще разруши братството ни

Патриарх Кирил: Никой не ще разруши братството ни
След словото си патриархът подари на църквата библия, икона, пасхално яйце и много книги, между които и написани от него. Снимка: Булфото
A A+ A++ A

Духовното ни братство никой не може да разруши, защото то е скрепено с кръв, заяви патриархът на Руската православна църква Кирил.

„Духовното ни братство никой не може да разруши, никаква политическа конюнктура, никакво разбиране за изгода – било то политическо или икономическо, защото то е скрепено с кръв”, каза патриарх Кирил, след като отслужи молебен в Руската църква, предаде БГНЕС.

Той припомни, че по време на войните храмът „Св. Николай Чудотворец" продължава да е място за общи молитви на руснаци, украинци, беларуси и българи.

„Това е особена общност, в която се събират народи и традиции, където винаги сме усещали духовност, единство и братство", заяви патриарх Кирил.

Той говори и за времето, когато от страна на официалните власти е имало враждебно отношение към религията, но Руската църка е продължавала да бъде паметник на руско-българската дружба.

След словото си патриархът подари на църквата библия, икона, пасхално яйце и много книги, между които и написани от него.

На излизане от храма след посещение в криптата на гроба на архиепископ Серафим Соболев, патриарх Кирил отново поздрави сънародниците си, дошли на празника, както и много българи с „Христос Воскресе!".

По-рано в неделя патриархът на Москва и цяла Русия – Кирил I поднесе заедно с делегацията, водена от него, венци и цветя пред паметника на цар Александър II – Освободителят на България. Цветя след патриарха поднесе и руският посланик в България Юрий Исаков.

Българският патриарх Максим и патриарх Кирил сутринта отслужиха Света литургия в храм-паметника „Св. Александър Невски".

Храмът бе изпълнен с миряни. В катедралата на литургията бяха посланикът на Русия в България Юрий Исаков, посланикът на Украйна, бившият премиер Сакскобургготски и съпругата му, както и български депутати.

В словото си патриарх Максим отбеляза тясната връзка между българската и руската православна църкви, което беше потвърдено и в приветствието на руския патриарх. Двамата поставиха акцент основно върху единството на двете църкви.

#патриарх Кирил #патриарх Максим #Руската църква #Москва #Русия #България #Юрий Исаков #посланик #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"