Три общини изпуснаха 11 млн. евро от еврофондовете заради сръдни на Турция

Три общини изпуснаха 11 млн. евро от еврофондовете заради сръдни на Турция
Добри Беливанов / БГНЕС
A A+ A++ A


Три български общини няма да получат европейско финансиране по оперативната програма за трансгранично сътрудничество между България и Турция. До тук се стигна поради забрана за партньорството с Бургас, Свиленград и Хасково от страна на южната ни съседка, предаде БГНЕС. Общо по ОП „Трансгранично сътрудничество България – Турция” страната ни можеше да усвои 11 млн. евро. Срокът на програмата изтече в сряда.

Причина за прекъсване на възможностите за осъществяване на съвместни проекти на Одрин с български градове е, че миналата година, когато се навършиха 150 г. от арменския геноцид, Хасково кръсти един от парковете си „Арменци“. А общинските съвети на Бургас и Свиленград приеха декларации, осъждащи геноцида. Кметът на Хасково Добри Беливанов заяви пред БГНЕС, че се надява догодина да си партнираме с Турция по европроекти. Публикуваме пълния текст на интервюто с него.

Г-н Беливанов, защо се стигна до този дипломатически конфликт с Турция и защо нейни общини отказват да си партнират с Хасково по европроекти?

- Да, наистина пропаднаха възможностите за трансграничните проекти с Република Турция, самата държава не разрешава на община Одрин да си партнира с няколко общини, между които и Хасково. Причината е известна. Моят предшественик г-н Иванов, вкарвайки една докладна за преименуване на един парк, е използвал термина геноцид. Това е основната причина.

Какво губи Хасково от този дипломатически конфликт?

- Аз бих заявил, че ние сме в много добри отношения с община Одрин, с кмета, както и с валията. На 3 март бях на посещение и разговаряхме. Те имат огромно желание да работим съвместно. Реализирането на трансграничните проекти щеше да е от полза и на двете общини, но срокът за кандидатстване изтече на 16 март. Надявам се, че догодина нещата ще бъдат изяснени и ще реализираме нови проекти.

Кметът на Одрин заяви, че ще си партнират с Хасково, ако Общинският съвет прегласува решението си за именуването на парк „Арменци“. Как ще коментирате думите му?

- Мисля, че причината не е в нас, не е нещо сериозно. Просто един термин е повлиял... Е, наистина има едни общини, които малко по-сериозно са подходили, но при нас имахме само един термин. Кметът на Одрин има голямо желание да си партнираме, за момента ще го отложим за следващи години. Често се спекулира, че искат да променим името на парка, но това не е вярно. Просто казват, че този термин е дал повод на правителството на Турция за момента да възложи една забрана временно да работим по трансгранично сътрудничество.

Вие се опитахте да подобрите отношенията, оттук-нататък възможно ли е да работим с Турция по трансгранични проекти?

- Мисля, че взаимоотношенията ни са много добри. Преди година, в качеството си на областен управител имах среща с валията на Одрин по въпроса за бежанците на границата, много добре работят двете служби за ограничаване на притока от бежанци. Мисля, че отношенията са ни добри, но жалко, че в момента изпускаме да реализираме тези средства, които ЕС ни отпуска за трансгранично сътрудничество.


Източник: БГНЕС

#Хасково #финансиране #арменския геноцид

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"