Патриарсите на България и Русия отслужиха литургия в София

Патриарсите на България и Русия отслужиха литургия в София
Неделя е третият и последен ден от официалното посещение на руския патриарх Кирил в България. Снимка: bTV
A A+ A++ A

Българският патриарх Максим и патриархът на Москва и на цяла Русия Кирил заедно отслужиха в неделя Света литургия в храма „Свети Александър Невски" в София.

Двамата патриарси бяха седнали на тронове, поставени на подиум, а срещу тях в две редици стояха българските митрополити и руски духовници.

Сред присъстващите бяха президентът (2002 – 2012 г.) Георги Първанов, бившият министър-председател (2001 – 2005 г.) Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита, народни представители, посланикът на Русия в България Юрий Исаков и много миряни, предаде БТА.

Словото на патриарх Максим за тържествената служба беше прочетено от главния секретар на Светия синод епископ Наум.

Руският патриарх също произнесе слово, след което двамата духовници си размениха подаръци.

Литургията продължи до 12.00 ч., след което на стълбището на храма бе направена обща снимка на руските и на българските духовници.

Неделя е третият и последен ден от официалното посещение на руския патриарх Кирил в България. След литургията той ще участва и в молебен в храма на Руското подворие в София, както и в поклонение на гроба на архиепископ Серафим.

В събота патриарх Кирил се срещна последователно с президента Росен Плевнелиев, председателя на Народното събрание Цецка Цачева и с премиера Бойко Борисов.

Навсякъде той бе посрещнат с почести. Нравственото възпитание, споделянето на човешките и християнските ценности и връзките между Българската и Руската църква бяха основните моменти в срещите на Патриарха на Русия Кирил в София.

В събота следобед руският гост посети Пловдив, където поднесе венци пред паметниците на руските освободители и на Альоша, след което отслужи молебен заедно с патриарх Максим в митрополитския храм „Света Марина”.

Визитата на патриарх Кирил е знакова в много отношения. За първи път в историята на Пловдив двама патриарси (патриарх Кирил и българският патриарх Максим) дойдоха заедно в града на тепетата, за да водят служба за благословение на българския народ.

В събота стана ясно, че Вселенската патриаршия се опитва да отнеме самостоятелността на Чешката православна църква. За това предупреди главата на Руската православна църква Кирил в разговорите си с българските духовници.

Преди да отпътува в неделя от София, патриархът на Русия ще стане „доктор хонорис кауза" на Университета по библиотекознание и информационни технологии в столицата. Във висшето училище ще бъдат представени и негови книги.

#патриарх Максим #патриарх Кирил #Москва #Русия #България #литургия #храм „Свети Александър Невски" #София #Георги Първанов #президент #министър-председател #Симеон Сакскобургготски #Юрий Исаков #посланик #Светия синод #епископ Наум #архиепископ Серафим #Росен Плевнелиев #Цецка Цачева #председател на НС #премиер #Бойко Борисов #църква #Пловдив #Доктор Хонорис Кауза #Университета по библиотекознание и информационни технологии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »