Ваксините за задължителния имунизационен календар вече се изчерпват

Ваксините за задължителния имунизационен календар вече се изчерпват
БГНЕС
A A+ A++ A

Има недостиг на ваксини от задължителния имунизационен календар за новородените. Изчерпват се вече 4-компонентните ваксини и тези срещу хепатит Б за бебетата до 6 месеца, затова личните лекари са получили инструкции от здравните инспекции да използват 6-компонентните препарати за реимунизация, в които се съдържат и антитела срещу хепатит Б, съобщава Би Ти Ви.

"Реално има проблем с наличностите на всички ваксини, защото нямаме резерв", коментира заместник-министърът на здравеопазването, отговарящ за осигуряването на задължителния имунизационен календар, д-р Адам Персенски. "Би трябвало да имаме около 20-30% резерв в централния склад на Министерство на здравеопазването, който обаче беше използван заради затруднения в предишни доставки.

В края на януари министърът на здравеопазването Петър Москов обяви, че въпреки трудностите по доставката на ваксини в последните две години, календарът е осигурен до края на април и са направени нови поръчки. През февруари беше обявена обществена поръчка за необходимото количество за всички видове ваксини до края на годината.

Причината за недостига сега отново е забавяне на доставките, като необходимите количества е трябвало да пристигнат преди около два месеца, твърди Би Ти Ви. 

#ваксини #имунизация #реимунизация #имунизационен календар #лични лекари #бебета

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници