Делото срещу 13-те имами било за отклоняване на внимание, обяви адвокат

Делото срещу 13-те имами било за отклоняване на внимание, обяви адвокат
БГНЕС
A A+ A++ A

Върховният касационен съд (ВКС) разгледа делото срещу 13-те имами, което стигна до трета инстанция по жалба само на Ахмед Муса Ахмед, който е единстевният с наложена ефективна присъда. Останалите подсъдими са с условни наказания или глоби и те не са подавали жалби, а и прокуратурата не е протестирала присъдите им.

Съдът следва да се произнесе с решение в срок, който според Наказателно-процесуалния кодекс е един месец, той обаче е инструктивен. Ахмед Муса не се яви в съда, но не е и длъжен, защото престъпленията, в които е обвинен, не са тежки по смисъла на закона. В залата дойде само адвокатът му Елвира Панкова.

Жалбата му е срещу присъдата, наложена от Пловдивския апелативен съд, с която бе увеличена тази от Пазарджишкия окръжен съд. В Пловдив Ахмед Муса бе осъден на 2 години затвор, тъй като той има и предишна присъда за сходно престъпление, в чийто изпитател срок е извършил новите правонарушения.

Иначе още първоинстанционният съд призна 13-те подсъдими за виновни за участие в организация, с цел извършване на престъпления против републиката (чл. 109 от НК). Ахмед Муса е обвинен и за още две пресъпления - проповядване на антидемократична идеология (чл. 108) и проповядване на омраза на религиозна основа (чл. 164).

Организацията, в която според съда са участвали имамите, е нерегистрирана, известна като "Ал Уакаф ал Ислями" и е имала за цел да проповядва антидемократична идеология чрез салафитското течение в исляма, което се изразява в противопоставяне на демократичните принципи, разделението на властите и основните човешки права.

Според защитника на Ахмед Муса в мотивите и на двете предишни присъди има фактически констатации, без да са посочени доказателствата за тях. Според нея делото е с политическа цел, за да се отклони вниманието от важните неща в обществото. Тя изтъкна и редица процесуални нарушения, както и че доказателствата не са събрани по надлежния ред. Адвокатът каза още, че не цялото заключение на вещото лице, ислямски теолог, е използвано от съда. В същото време на друг експерт - по християнско богословие, е дадена възможност да изкаже и лично мнение пред съда. Защитата поиска съдът да признае Ахмед Муса за невиновен или поне да намали наказанието му.

От своя страна държавното обвинение поиска съдът да приеме жалбата за неоснователна и да потвърди присъдата на долната инстанция, тъй като прокуратурата намира наложеното наказание за адекватно.

 

 

#ВАС #имами #дело #салафити #ислям #ДАНС #Ахмед Муса #адвокат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"