Холивудската легенда Тед Кочев вече е българин

Холивудската легенда Тед Кочев вече е българин
Тед Кочев / БГНЕС
A A+ A++ A

Правосъдният министър Екатерина Захариева връчи днес документа за българско гражданство на популярния холивудски режисьор Тед Кочев. От тук нататък единственото, което Кочев трябва да направи, е да отиде още в първия работен ден в Община Пловдив, откъдето ще получи акт за раждане, лична карта и паспорт на български гражданин.

„За мен е голяма чест да Ви връча този документ и да Ви приветствам официално като български гражданин”, заяви Захариева, цитирана от своя пресцентър. „Аз съм много горд и щастлив. Благодаря Ви от все сърце за съдействието”, каза от своя страна Тед Кочев.

До получаването на удостоверението се стигна, след като Тед Кочев представи в Министерството на правосъдието необходимите документи, които доказват българското поданство на родителите му, напуснали България през 20-те години на миналия век. Експертите от дирекция „Българско гражданство“ извършиха задълбочена проверка както на представените от Кочев документи, така и в регистрите на Министерството на правосъдието по чл. 38 от Закона за българското гражданство. Проучването установи, че режисьорът е български гражданин по рождение и това обстоятелство се документира с удостоверение по чл. 39, ал. 1 от Закона за българското гражданство.

Легендарният режисьор с български корени Тед Кочев е специален гост на провеждащия се в момента ХХ София филм фест. Той е носител на „Златна мечка” в Берлин, има две номинации за „Златна палма” в Кан и една за „Оскар”.

По-рано днес Тед Кочев се среща и с кмета на столицата Йорданка Фандъкова, пред която заяви, че няма търпение да започне снимки в София. Режисьорът иска да снима игрален филм тук за Цар Борис Трети и спасението на българските евреи. България е единствената държава, която е спасила евреите и това трябва да се знае по света. Кочев каза, че е завършил сценария за филма.

#Тед Кочев #българско гражданство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници