Депутат предлага, ако фирмата крие осигуровки, и работниците да се наказват

Депутат предлага, ако фирмата крие осигуровки, и работниците да се наказват
БГНЕС
A A+ A++ A

От 1 януари 2015 г., когато влезе в сила текст от закона, предвиждащ затвор за работодатели, укриващи осигуровки, Националната агенция за приходите е открила данни за престъплението в седем компании. Това съобщи по време на парламентарния контрол вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Според него законовото изменение е изиграло превантивната си роля - през годината НАП е събрала с 500 млн. лв. повече социални и здравни осигуровки, отколкото през 2014 г., а постъпленията в бюджетите на Националния осигурителен институт и здравната каса от глоби и санкции са с 35 млн. лв. или 26% повече.

С уговорката, че по принцип е против криминализирането като цяло, защото е неефективно, депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов, който зададе въпроса, предложи освен работодателя за укриване на осигуровки да бъде санкциониран и работникът, за чиято сметка са 40% от плащането.
И при сезиране на Констиуционния съд е силно вероятно това да падне, каза Славов. Според депутата работникът може да бъде подбудител на укриването, а няма как да бъде санкциониран, и е добре подбудителството да се разследва.

Калфин коментира, че преводът се извършва от работодателя и ако той е коректен, работникът трудно би могъл да му повлияе.

 

#депутат #Народно събрание #Петър Славов #Ивайло Калфин #осигуровки #криминализиране #работодатели

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »