Павлова подарява технически паспорти на жилищни сгради

Павлова подарява технически паспорти на жилищни сгради
Министърът посочи, че общините са декларирали своята готовност за партньорство да дадат всички разрешителни документи, които са необходими за санирането. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова обяви, че ще подарява безвъзмездно технически паспорти на жилищни сгради, дори и да не бъдат санирани след това.

Дойде времето да се погрижим за домовете си и да плащаме по-малко. Ние сме единствените в Европа с толкова голям процент безвъзмездно финансиране”, каза министърът пред БНР в неделя.

„Ние нямаме ограничения. Нямаме лимит на това какви дейности ще бъдат направени. Няма таван на средствата, които ще даваме на едно домакинство за саниране. За да можем да сме сигурни колко сгради са конструктивно неустойчиви или устойчиви, трябва да има технически паспорт на сградата. Апелирам към всяка жилищна сграда за техническия паспорт. Ние подаряваме технически паспорт безплатно на всяка една сграда, която тръгва по този проект на саниране, дори и да не искат да се санират, ние пак ще подарим такъв технически паспорт", съобщи Павлова.

Тя обясни, че етажната собственост трябва да реши до 1 юли дали ще желае саниране за жилищната сграда, макар и да не е регистрирана до тази дата.

„60% от сградата трябва да се ползва за жилищни нужди. Даваме 50% от всички средства нужни за санирането”, обясни Павлова.

Министърът посочи, че общините са декларирали своята готовност за партньорство да дадат всички разрешителни документи, които са необходими за санирането.

„Имат готовност и да издадат наредба, с която да освободят от данъци от 3 до 10 години санираните сгради, което също е сериозна помощ. Имаме вече 50 готови сгради по демонстрационния проект", заяви още Лиляна Павлова.

#Лиляна Павлова #министър на регионалното развитие и благоустройството #Европа #саниране #жилищни сгради

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »