Групи мигранти напират към „Капитан Андреево“

Групи мигранти напират към „Капитан Андреево“
БГНЕС
A A+ A++ A

Мигранти от различни страни търсят всевъзможни начини да напуснат Турция и да се доберат до Европа през България. Късно снощи полицията в Одрин се натъкна на група от 43 сирийци, натъпкана в 15-местен междуселски микробус, сред които жени и много малки деца, съобщават информационните агенции. Патрулиращите в района на пътя за граничния пункт Капъ куле – Капитан Андреево се усъмнили в микробуса с одринска регистрация, спрели го и с усилие отворили вратата.

Шофьорът с инициали Е.Е. на 51 г. е задържан, а бежанците са отведени в полицията, съобщава БГНЕС. Извикана е линейка за колабирала поради липсата на въздух в автомобила 20-годишна жена, която впоследствие е отказала да бъде прегледана в болница. Оказана е спешна помощ и на 2-годишно дете със счупена ръка. При разпитите в полицията бежанците признали, че са избягали от лагера в югоизточната турска провинция Ван, където били настанени от доста време, добрали се до Одрин и се качили в микробуса с намерението да пресекат българската граница, за да се прехвърлят в Западна Европа.

Също снощи на граничната бразда са заловени 37 мигранти, които смятали по нелегални пътища да стигнат през България до Европа. Сред тях са предимно мъже от Афганистан, Сирия, Пакистан, Непал и Индия. Те ще бъдат принудени да напуснат пределите на Турция с решение на областното бюро по миграцията.

Група от 58 афганистанци се опита да премине незаконно от по море от одринския район Енез днес преди обед към гръцките острови, но претоварената лодка се обърна, дете на 3 г. се удави, съобщи на пресконференция в Одрин областният подуправител Беязит Танч и уточни, че групата е наела лодката в курортното градче Султаниче, а инцидентът е станал на 3 мили от брега. Екипи на бреговата охрана са извършили спасителната операция и са извадили трупа на детето. В болница са настанени 4 души от групата, останалите са прегледани от лекари в медицински център.

Танч допълни, че спасителните екипи продължават претърсването по морето, както и че залавянето на мигранти и бежанци е ежедневие за силите за сигурност в този крайграничен район.

Днес местната Конфедерация на държавните служители, подкрепена от различни съюзи и асоциации, изпрати факс до правителството в Анкара с настояване за незабавните оставки на вътрешния министър и директора на националната разузнавателна служба. Искането е заради неспособността им да осигурят спокойствието и мира в страната, и да предотвратят кървавите терористични атентати, за което е виновна политиката на управляващата Партия на справедливостта и развитието, тласкаща страната към хаос.

 

#мигранти #ГКПП "Капитан Андреево"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници