Франция дава 20 млн. евро за екипировка на тунизийските спецчасти

Франция дава 20 млн. евро за екипировка на тунизийските спецчасти
БГНЕС
A A+ A++ A

Франция дава 20 млн. евро за екипировка на тунизийските спецчасти и ще им съдейства с разузнаването. Няколко десетки френски военни съветници вече ги обучават.

"Тунис е важен символ, защото в региона има малко страни, за които разумно можем да бъдем оптимисти", заяви външният министър Жан-Марк Еро по време на посещението си в северноафриканската държава. "Атаките в Бен Гердан показаха повече отвсякога защо трябва да подкрепяме тунизийците".

Близо 50 бойци навлязоха от Либия в граничния град Бен Гердан миналата седмица, нападайки армейски и полицейски постове, а премиерът Хабиб Есид заяви, че "Ислямска държава" цели да завладее града и да разшири териториите си.

Нападението бе едно от най-тежките в историята на страната и разпали страховете, че конфликтът в Либия може да се разлее и на тунизийска територия. Миналата година джихадисти, обучени в лагери в Либия, проведоха две отделни атаки срещу чуждестранни туристи в Тунис, а над 3000 местни жители са отишли да се бият за "Ислямска държава" в Сирия и Ирак.

Италия вече изпрати 50 души от спецчастите си да се присъединят към вече действащите сили от САЩ, Великобритания и Франция, които се занимават с разузнавателни мисии. Рим позволи на Вашингтон да провежда и удари с безпилотни самолети в Либия от въздушната база в Сицилия.

Миналата седмица Великобритания и Германия решиха да изпратят свои военни съветници в Тунис, за да помогнат за сдържането на "Ислямска държава" и опазването на границата между двете държави.

 

#Франция #Тунис #спецчасти #джихадисти #Ислямска държава #туристи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"