Кюрдите обявиха федерален регион в Северна Сирия

Кюрдите обявиха федерален регион в Северна Сирия
A A+ A++ A

Областите под кюрдски контрол в Северна Сирия обявиха създаването на федерален район, съобщи Франс прес. Представители на кюрдските и арабски власти в три северни области на Сирия са се събрали в град Рмейлан и са учредили "федерална система" в района.   

Правителството в Дамаск реагира, че действията на кюрдите нямат нито законово, нито политическо основание. 

По-рано Държавният департамент на САЩ също се обяви против създаването на федерална система в Сирия.

Създаването на федерален регион със сигурност ще разгневи Турция, тъй като Анкара определя ПДС като терористична организация. Военното крило на ПДС – Отрядите за защита на народа (ОЗН) водят битката срещу екстремистите на Ислямска държава. По-голяма част от сирийско-турската граница сега е под контрола на доминираните от ОЗН Сирийски демократични сили. Този съюз от кюрдски, арабски и християнски сили се разграничава както от сирийското правителство, така и от основната опозиция в страната.

Сирийската кюрдска Партия Демократичен съюз (ПДС) обяви в сряда плановете си за създаването на федерален регион в Северна Сирия. Говорителят на политическата сила Науаф Халил заяви, че партията не защитава създаването на населен само от кюрди регион, а за територия, в която няма проблем да живеят представители на туркмените и арабите.

Кюрдите са най-голямото етническо малцинство в Сирия, съставлявайки над 10% от населението на страната по времето преди войната, когато 23 млн. души населяваха близкоизточната държава. Те са концентрирани в бедната провинция Хасеке, вклинена между границите с Ирак и Турция. Сирийските кюрди сериозно укрепиха позициите си в Северна Сирия по време на гражданската война, завоювайки територия от ислямистки бунтовници, и обявяващи своя цивилна администрация в районите, които са под техен контрол.

Федерален регион може би е първата крачка към създаване на автономен регион, подобен на този, който кюрдите създадоха в Северен Ирак и чиято територия на практика е отделна държава. Кюрдите могат да оповестят създаването на други федерални региони и на други места в Сирия, което да доведе до разделянето на пострадалата от войната страна.



#кюрди #Сирия #федерален регион #ПДС #Ирак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници