Без офшорки в обществените поръчки, настояват реформаторите

Без офшорки в обществените поръчки, настояват реформаторите
БГНЕС
A A+ A++ A

Със законови промени да се елиминира участието на офшорни фирми в обществени поръчки, настояват от Реформаторския блок. Антони Тренчев от РБ съобщи, че реформаторите ще направят предложението между първо и второ четене на Закона за икономическите и финансовите отношения с дружества, регистрирани в юрисдикция с преференциален данъчен режим, свързаните с тях лица и действителните им собственици, по-известен в обществото като Закона за офшорките.

През 2013 г. се прие едно предложение, което забранява на дружества от ключови сектори в икономическия живот като банки, застрахователно дело, както и на фирмите, които участват в обществени поръчки, да имат офшорна собственост, поясни Тренчев.

Впоследствие Европейската комисия се произнесе, че това е прекалено рестриктивно и се ограничава пазарният принцип. В резултат беше внесено и гласувано на първо четене предложението фирми, когато притежават до 10% офшорна собственост, това да бъде позволено.

„Появи се проблемът, че с 11 фирми по 9% може да притежавате дадена банка и 99% от пакета акции да не е ясно чия собственост е. РБ предложи да се гледа сумарният ефект, а именно не отделните дружества, а всички офшорни дружества да не могат да надвишават 10%. Това значи да не може да имаме контролен пакет и мажоритарна собственост на скрити собственици”, уточни Тренчев.

Той коментира, че едни от главните поводи за спрените наскоро обществени поръчки са подозренията кои точно са собствениците на фирмите, които са спечелили търговете. „По принцип РБ подкрепя спирането на тези поръчки, но искаме да отпадне необходимостта да се спират поръчки така, че икономическият процес в България да не спира и да не се бавят големи проекти във времето”, заяви депутатът от РБ.

Според реформаторите, с това предложение ще се постигне яснота за собствеността на ключови дружества, а обществените поръчки ще бъдат по-ефективни в полза на обществото, по начина, по който те генерално са замислени.



#офшорки #реформаторски блок #обществени поръчки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"