Екатерина Захариева: Реформата в съдебната система е ключова и за бизнес климата

Екатерина Захариева: Реформата в съдебната система е ключова и за бизнес климата
A A+ A++ A

"Доказателство за усилията и решителността на българското правителство да осъществи съдебната реформа в съответствие с очакванията на гражданите и бизнеса е приетият на първо четене с гласовете на повечето от парламентарно представените политически партии проект за промени в Закона за съдебната власт", това заяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева по време на конференция „Съдебна реформа и какво да очакваме от нея“, организирана от Белгия-България-Люксембург Бизнес Клуб и Британско-българската бизнес асоциация, на който присъства и посланикът на Кралство Белгия у нас Аник Ван Калстър, съобщиха от МП.

Като гост-лектор на конференцията министър Захариева заяви, че съдебната реформа е ключова за подобряване на инвестиционният климат в България, „защото когато всяко търговско дружество прави проучване дали да стъпи на българския пазар, то се интересува не само от данъчната политика, цената на труда и консумативи, но и дали има добре работеща съдебна система и администрацията“.

По думите на правосъдния министър инвестиционният климат в страната е изключително важен както за обществото и българския бизнес, така и за европейските ни партньори. Ако има повече инвестиции и бизнесът се развива добре, то и качеството на живот на хората ще се подобри. Затова основната цел на съдебната реформа е справедливо и бързо правосъдие, което ще доведе до връщане на доверието на гражданите и бизнеса.

„Справедлив процес и независимост на съдебната система ще се постигне с новите разпоредби за пряк избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от магистратската квота при широка представителност и ясни условия. Решенията за назначаване, повишаване и освобождаване на магистрати ще се вземат самостоятелно от двете отделни колегии на ВСС при условията на явен вот и без възможност за гласуване „въздържал се“. Това е пряко свързано с прозрачността, за която обществото не спира да говори. Подборът и кариерното израстване на качествени магистрати с високи професионални и морални качества сме гарантирали с въвеждането на постоянни комисии по атестиране и конкурси“, заяви Захариева.

На въпрос какво прави правителството за въвеждане на електронно правосъдие, правосъдният министър обясни, че това е предвидено това да стане факт през 2018 г.

Захариева акцентира, че Министерството на правосъдието е изготвило промени в Търговския закон срещу „кражбите на фирми“, както и във връзка с предварителното производство по несъстоятелност, предвиждащи оздравяване на предприятието.
Приоритет са и промените в Наказателно-процесуалния кодекс, които ще ускорят наказателния процес.
Председателят на Българо-Белгийски бизнес клуб Франк Янсен заяви, че разчита на амбицията на министър Захариева да осъществи на практика всички тези законови промени, защото това ще направят България едно по-добро място за инвестиции. „В което ние вярваме“, допълни посланик Аник Ван Калстър.

#Екатерина Захариева #съдебна власт #реформа #бизнес #граждани #партии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »