„Булгартабак“ спира износа за Близкия изток, обвинява медии за затварянето на пазара

„Булгартабак“ спира износа за Близкия изток, обвинява медии за затварянето на пазара
БГНЕС
A A+ A++ A

Тютюневата компания „Булгартабак“ съобщи, че ще спре продажбите си в Близкия изток от началото на април. Като причина от дружеството посочват негативната медийна кампания през последните няколко година, включително обвинения, че Булгартабак има участие във вкарваните контрабандно цигари на територията на Турция. В съобщение до медиите от тютюневата компания сочат като източник на критичните публикациите единствено медиите в групата „Капитал“.

В съобщението е посочено, че кампания е довела до рязко намаляване на поръчките към компанията, както и до възникване на сериозен репутационен риск. В резултат на това “Булгартабак” е взел решение да преустанови производството и продажбите на продукцията си за регион Близък Изток считано от 1 Април 2016 година.

„Булгартабак“ отрече обвиненията, прибавяйки, че износът е в съответствие с митническото и търговското законодателство, което бе потвърдено и от извършени одити.

Булгартабак не е променял дистрибуторите си в Близък Изток, които оперират в региона над 10 години т.е. те са наследени от периода, в който компанията е била държавна собственост. Извършените процедури и направената комуникация, включително от реномирани международни консултанти по времето на приватизацията на “Булгартабак” през 2011 година, не са костантирали никакви нарушения в търговската дейност на дружеството, сочат от компанията.

Въпреки това и с оглед на чувствителната ситуация в Близък Изток “Булгартабак” спира износа си за региона, за да предоврати въвличането на компанията в изкуствено създадени репутационни проблеми, които могат да доведат до нейното цялостно унищожаване.

„През последните 5 години ние увеличихме работните места от 2034 на над 5100, изпълнихме следприватизационните си ангажименти на 100% като изкупихме над 25 000 тона български тютюни на стойност над 105 млн. лева, увеличихме експортните си постъпления с близо 50% и запазихме голяма част от социалните придобивки на служителите си. Нивата на заплащане в “Булгартабак” останаха едни от най-високите за страната“се подчертава в съобщението.

„Имайки се предвид ситуацията в Близкия изток „Булгартабак“ ще спре износа си в региона, за да предотврати въвличането на компанията в изкуствено създадените проблеми в репутацията ѝ, които могат да я съсипят докрай“, пише в официално заявление, публикувано от компанията. Фирмата заяви, че това ще доведе до съкращаването на 400 работници или 8% от работната сила на организацията.

„Поласкани сме от влиянието, което се приписва на “Капитал” и “Дневник” в Близкия Изток, но заради служителите в “Булгартабак”, чието съкращаване ще бъде обяснено с работата на журналистите“, коментираха в официална позиция по този повод от „Икономедиа“ АД. От медийната група обясняват следното:

Публикациите на “Капитал” и “Дневник” описват реално случили се събития и процеси. Зад тях не стоят скрити интереси, а само журналистически труд и принципи.

Опитите да се оправдаят проблемите в “Булгартабак” с публикациите, са като обвинения към метеоролозите, че времето е лошо.

Какви са тези сделки и бизнес решения, чието осветяване от медиите ги прави неприемливи? Какво е това, което публиката не трябва да знае, за да продължи бизнесът на Булгартабак в Близкия изток?

По темата с износа на цигари за Близкия Изток в “Капитал” има публикуван един основен текст, в който става дума за възможно финансиране на терористични организации чрез контрабанда. Ако това е причината за спиране на износа на “Булгартабак” за този регион, то вината не е в този, който осветява фактите и международните разследвания, а в това, че контрабандата е незаконна навсякъде по света. А ако с приходите от нея се финансира тероризъм, умират невинни хора.  

Разбираме, че истинските причини за спирането на износа към Близкия Изток не могат да се кажат публично, но обяснението по толкова нелеп начин е подигравка със стотиците, които ще загубят работата си сега, категорични са от Икономедиа. 

От медийната група подчертават, че Булгартабак е значима българска копмания, която се тъгува на борсата. „Ако тя иска да се бори за доверието на българската публика, трябва да отговори преди всичко на един прост въпрос: Кой е неин мажоритарен собственик?“, е посочено в позицията на „Икономедиа“.




#Булгартабак #износ #Близък изток #Капитал #Икономедиа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"