Над 1,7 млрд. евро са изхарчени с български карти Visa през 2015 г.

Над 1,7 млрд. евро са изхарчени с български карти Visa през 2015 г.
Visa
A A+ A++ A

През миналата година българите са похарчили 1,7 млрд. евро с карти Visa, издадени от български финансови институции. Това е ръст от 18 на сто на годишна база, заяви Марк Антипоф, управляващ директор "Маркетинг и продажби" на Visa Европа.

От компанията са категорични, че у нас все по-интензивно се развива плащането с безконтактни карти.

Забелязва се стабилен растеж при разплащанията при търговци в България през фискалната 2015 г., обхващаща периода октомври 2014 – септември 2015 г. 14% на годишна база е увеличението на средствата, похарчени с дебитни и кредитни карти Visa, които достигат 6,5 млрд. евро.

Очаквано сериозен ръст отбелязват разплащанията през интернет, обясни Красимира Райчева, която ръководи българския клон на компанията.

„Един голям дял от разплащанията е електронната търговия. От тези 1,7 милиарда евро обем на плащанията с карти около 25% от тях са от онлайн разплащания“, заяви тя.

Най-много българи плащат с дебитни карти. Все по-осезаем ръст се вижда и при плащанията с кредитни карти. В момента заедно с банките се работи по усиленото въвеждане на безконтактните карти, при които може да се плаща до определена малка сума без да се налага въвеждане на ПИН код

Значителен растеж на оборота и транзакциите с безконтактни карти в супермаркети, в бензиностанции, във веригите за бързо хранене, уточни Райчева.

Почти 17% ръст е отчетен на онлайн разплащанията с карти Visa при търговци, обсужвани от български банки. Общият обем на тези разплащания достига 328 млн. евро.

Същевременно все по-голяма популярност набират плащанията с безконтактни карти у нас, предимно в супермаркетите, бензиностанциите, киносалоните, аптеките, веригите за бързо хранене и в сферата на телекомуникациите. В страната вече има над 30 хил. безконтактни терминала, а това е 37% от общия брой терминали в България. През изминалите 12 месеца броят на безконтактните трансакции е скочил с цели 535%, а оборотът е нараснал с 663 на сто.

От гледна точка представянето в цяла Европа Visa се радва на рекордни приходи в размер на 2,31 млрд. евро, което е с 25 на сто повече спрямо предходната година. От компанията посочват, че Visa отговаря за едно на всеки 5,70 евро, похарчени в Европа в момента. Това се дължи до голяма степен на броя на картите, които компанията е издала на континента, които възлизат на 522 млн. Данните показват, че става дума за повече от една карта Visa на всеки възрастен човек на континента. За последните 12 месеца има ръст от 7,7% до общия потребителски разход при търговци до общо 1,58 трлн. евро.

Компанията оценява 2015 г. като най-успешната си от гледна точка на финансовите резултати. За периода фирмата отчита рекордно ниски нива на измами – от по-малко от 5 цента на всеки похарчени 100 евро, благодарение на многобройните инструменти за киберзащита на данните.
„Продължаваме да инвестираме в различни слоеве на киберсигурността“, коментира Антипоф.

"Пуснахме услуга за токенизация с цел опазване на чувствителна информация. Тя защитава важните данни, като заменя информацията за разплащателната сметка с поредица от числа – токени, които могат да бъдат ползвани за извършването на трансакция, без действителните данни за сметката да бъдат разкрити", допълни още той.

 

#Visa #Виза #банкови карти #киберсигурност #трансакция #терминал #банки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"