Откриха две нови камери зад гробницата на Тутанкамон

Откриха две нови камери зад гробницата на Тутанкамон
A A+ A++ A

Предварителните резултати от сканирането на гробницата на египетския фараон Тутанкамон показват, че е "с 90% сигурно" наличието на две нови камери зад гробницата, съобщава Си Ен Ен.

Това е решаваща стъпка към решаването на една от най-големите загадки на Древен Египет, а именно къде лежи тялото на кралица Нефертити.

Загадката, която не оставя умовете на най-добрите в археологията в продължение на десетилетия – неизвестната съдба на красивата кралица Нефертити, управлявала Египет в пика на неговата мощ, може да е на път да бъде разгадана.
В момента учените търсят потвърждение на теориите къде е погребана тя. Една от хипотезите предполага, че тялото й лежи точно зад гробницата на фараона Тутанкамон. За това заговори британският археолог Никола Рийвс през август.

Сканирането, чиито резултати бяха обявени днес, разкрива наличие на метален и органичен материал. Планирано е да се направи допълнително изследване в края на този месец, за да се определи размерът на откритите камери и дебелината на тяхната стена.

Властите обявиха, че няма да копаят, докато не стане абсолютно сигурно, че камерите съществуват.

#гробница #камери #фараон #загадка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »