Кристалина Георгиева: България ще бъде подпомогната ако има бежански наплив

Кристалина Георгиева: България ще бъде подпомогната ако има бежански наплив
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

''България е е по-напред от други страни в готовността си спрямо бежанския поток,'' заяви еврокомисарят Кристалина Георгиева в интервю за Нова телевизия.

„България беше първата, което почувства потока на бежанците като проблем. Доста направи и за охрана на външните граници, за това да е готова и ако недай си Боже потокът тръгне към нас, аз си мисля, че ние сме по-напред от други страни в това да сме готови за него”, заяви Георгиева.

По думите ѝ, много важно е създаването на нов хуманитарен инструмент за помагане при хуманитарни кризи в Европа. „Преди две седмици създадохме такъв инструмент, в него вече има гарантирани за тази година 300 млн. евро. Те са за спешна помощ именно там, където има най-много нужда от нея”, поясни тя.

„Този инструмент в случай на нужда може да бъде използван, да се надяваме ,че няма да се стигне до това. България вече има отпуснати средства по програмата за 2014-2020 91 млн. евро, получи 10 млн. евро спешна помощ. В момента обсъждаме дали именно поради риска от преминаване на потока към България да помогнем на България, да мислим за нея, преди да е станало късно”, посочи Георгиева и допълни, че този инструмент за хуманитарна помощ са на разположение, на тези които имат нужда от тях. „Ако се случи бедата, на а вратата ни да дойдат хора, ние можем веднага да получим такава помощ, не да чакаме с месеци.'' 

Георгиева посочи, че двата фактора, които увеличават броя на изгонените от домовете им климатични промени и екстремизмът не отслабват и затова преди всичко трябва да сме по-щедри към хората там, където са. Тя отбеляза, че най-силната котва за едно семейство да не тръгне към Европа е децата да имат бъдеще, а възрастните – работа.

На въпрос как ще убеждава страните от ЕС дадат исканите от Турция средства за овладяване на бежанската криза, Георгиева отговори, че ще ги накара да си направят сметка кое ще им излезе по-евтино – ЕС да помогне на хората там, или да им помогне, когато вече са на територията на ЕС.

#Европа #Кристалина Георгиева #фонд #бежанци #мигранти #наплив #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"