Финансовият министър на Великобритания въвежда данък ''захар''

Финансовият министър на Великобритания въвежда данък ''захар''
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Британският финансов министър Джордж Озбърн включи т.нар. данък „захар” в обявените днес бюджетни планове за годината, пишат британските медии.

Целта е чрез облагане на производителите на безалкохолни напитки с повишено съдържание на захар цената на тези продукти да се увеличи и консумацията им да намалее. Причината за налагането им е нарастването на затлъстяването при децата.

В България също имаше подобен дебат. Здравният министър д-р Петър Москов и този на спорта Красен Кралев миналата година представиха предложение за въвеждане на т.нар. данък „вредни храни”, целящ допълнително облагане на производителите и вносителите на храни и напитки с повишено съдържание на захар, сол, мазнини и други възможно вредни съставки. След открито несъгласие на редица отговорни фактори, в това число финансовия министър Владислав Горанов, плановете на Москов и Кралев заседнаха на идейна фаза.

Според Джордж Озбърн близо 530-те милиона, които се очаква да бъдат събирани от производителите на вредни безалкохолни, ще бъдат похарчени за подобряване на условията за училищен спорт.

Финансовият министър в консервативния кабинет очаквано разкри и планове да спести 3,5 милиарда паунда чрез бюджетни ограничения до 2020 година.

До тогава предстои и намаляване на корпоративния данък до 17%. Бюджетните планове още включват мерки срещу чуждестранните търговци, които складират стоки във Великобритания, но ги продават в интернет, без да плащат ДДС. Предстои и въвеждането на нови данъчни облекчения за дребния бизнес, в лицето на наемодатели и британски интернет търговци на услуги

 

#спорт #захар #затлъстяване #деца #Москов #Кралев #Великобритания #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"