Преговорите между ЕС и Турция продължават

Преговорите между ЕС и Турция продължават
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Планираните за днес и утре редовни заседания Европейския съвет (ръководителите на 28-те страни членки) ще се превърне в поредната среща на върха между ЕС и Турция.

Най-напред днес лидерите на страните-членки ще се опитат да се договорят помежду си относно новите изисквания на Анкара за миграцията, представени на предишната среща ЕС-Турция, която бе проведена на 7 март в Брюксел.

В петък пък се очаква ЕС да преговаря с турския премиер Ахмет Давутоглу по договореното предния ден споразумение. Това разкри пред журналисти европейски източник. По думите му днес лидерите на ЕС ще извършат подготовка, за да могат в петък сутринта да преговарят на работна закуска с Ахмет Давутоглу.

Понеже може за възникнат усложнения, „за всеки случай кухнята ще е готова и с меню за обяд“, разкри източникът. По думите му предстоящите преговори ще бъдат сложни.

"Нашата задача е пределно ясна – ние искаме договореност с Турция. Възнамеряваме да постигнем с Анкара ново и обновено споразумение. В същото време всички разбират, че това няма да е лесно, така че ни очакват трудни преговори“, каза дипломатът.

Известно е, че на 7 март Анкара предяви ново искане за допълнителни 3 млрд евро за съдействие по спирането на мигрантите на турска територия - в добавка към обещаните вече от ЕС други 3 милиарда евро. Редица страни-членки, по-специално Италия, се обявиха срещу предоставянето на тази сума с довода, че Турция не изпълнява своите задължения по съкращаване на миграционните потоци в Европа.


#ЕС #Турция #преговори #Европа #Ахмет Давуоглу #бежанци #мигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници