НЗОК представи за обществено обсъждане проект за служебен рамков договор

НЗОК представи за обществено обсъждане проект за служебен рамков договор
A A+ A++ A

Националната здравнoосигурителна каса (НЗОК) представи за обществено обсъждане проект за служебен рамков договор за медицинските дейности за тази година. Проектът предвижда основен пакет дейности, покривани от касата.

От първи април Здравната каса ще закупува медицинска помощ. Ще има един основен пакет. Годишният размер на средствата за здравноосигурителни плащания за медицински дейности е на стойност над 1, 79 млрд. лева.

С промените, които ще се обсъждат в 14-дневен срок, се предлагат 4 милиона лева по-малко за извънболнична помощ, отколкото първоначално искаха от Лекарския съюз. В проекта се запазват по-голяма част от договореностите, постигнати със съсловната организация, като средствата за болнична помощ, по-голям брой направления за специалисти и за изследвания, повече профилактични прегледи за лицата до 18 години.

В проекта се въвеждат и новите дейности като долекуване и продължително лечение, както и лечение на онкологично болните с модерна апаратура. Пакетът включва и дейности по клинични процедури с продължителност до 24 часа, които се предоставят на пациентите в рамките на техния болничен престой. Здравноосигурените лица ще се идентифицират електронно чрез уникален идентификационен номер. Номерът е генериран като код въз основата на сканиране на произволни точки от пръст на ръка. Кодът се генерира от четец, върху който лицето поставя пръста си. При домашните посещения и консултации от разстояние тази идентификация не се налага, но е задължителна при болнично лечение, амбулаторна процедура, отпускане от болничната аптека на лекарствени продукти за злокачествени заболявания. Кодът се предвижда да се използва и при посещенията при личните лекари.

В случаите, когато лицата постъпват в лечебно заведение в спешно състояние, се въвежда ЕГН или номер от регистъра на НАП в регистрационната система. Този подход ще се прилага и при оказване на медицинска помощ на малолетно лице или лице, поставено под запрещение. За новородените до получаване на уникален идентификатор се вписва номерът на амбулаторния лист на новороденото. Когато лицето не може да бъде регистрирано поради медицински или технически причини, се изписва номерът на българския му личен документ.

#НЗОК #лечение #болница #Лекарски съюз #пакет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »