МВР затяга контрола и вади повече униформени срещу агресията на пътя

МВР затяга контрола и вади повече униформени срещу агресията на пътя
БГНЕС
A A+ A++ A

Със засилено полицейско присъствие по пътищата и проверки на шофьорските досиета в реално време от МВР ще се опитат да затегнат контрола по пътищата.

За целта полицаите се оборудват с допълнителна техника, която ще им дава достъп до базите с данни на МВР.
До края на годината всеки катаджия ще има собствен таблет. Така в реално време при проверка ще може да се провери дали водачът е с криминално минало, осъждан ли е и за какво, има ли нарушения на пътя и какви, информира bTV.
В опит да спре агресивните шофьори МВР ще извади и повече униформени на улицата.
За Антонио Стефанов, който кара такси, агресията на пътя е всекидневие. „Това е нормално - скарване, псуване, но и побоищата си ги има”, разказва той.

За последно са се опитали да му посягат преди година. „Просто ми отне предимството и стана конфликт. Той се чувства безнаказан - че като кара голямата лъскава кола, и за него няма закони”, посочва Антонио.
Бисер Върбанов, който има книжка от четири години, също твърди, че напоследък обидите и грубостите на пътя са зачестили.

„Дори и да си засякъл някого и да му се извиниш, той реагира остро, като почва да те псува, да тръгне да ти налита на бой, да те засече след това”, отбелязва Бисер.
От полицията признават, че няма как дa се справят с агресията сами.

„Ние търсим и подкрепата на обществото, защото без свидетелски показания по един конкретен случай ние няма как да докажем вина на тези хора”, обясни директорът на националната полиция Христо Терзийски.
„Вижда се агресия, в последно време виждаме и доста често водачи, употребили наркотични вещества, които управляват автомобили. И това е една от причините”, поясни началникът на столичния КАТ Тенчо Тенев.


За да се стреснат нарушителите, глобите - и стари, и нови, ще се връчват още при проверката на пътя.
„И следващата промяна - печат на документите на място, за да намалим много от дейността ни по търсенето на нарушителите и намирането им”, коментира началникът на КАТ Бойко Рановски.

От МВР чакат парламентът да гласува и промените, които предвиждат до 3 години затвор за бясно шофиране и двойно по-високи глоби за превишена скорост.
До края на годината всяка патрулка ще има и принтер, на който ще се разпечатват всички неплатени глоби и ще се връчват още на пътя.

 

#КАТ #МВР #пътища #агресия #бой #патрулка #Парламент #КАТ #затвор #шофиране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"