Патриарх Кирил: Българските духовници донесоха християнството в Русия

Патриарх Кирил: Българските духовници донесоха християнството в Русия
Руският патриарх Кирил с президента Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Общото културно и духовно наследство между българи и руснаци подчертаха при срещата си в София руският патриарх Кирил и президентът на България Росен Плевнелиев.

Патриарх Кирил посочи, че българи и руснаци споделят общо религиозно и културно наследство.

„Делото на Кирил и Методий поставя основите на културната идентичност на българския, на руския, както и на другите славянски народи, а първите мисионери в Русия, носители на новите християнски ценности, са българските духовници", подчерта руският патриарх, цитиран от БГНЕС, очевидно имайки предвид разпространението на християнството и славянската писменост през 10 и 11 в. от Първото българско царство в Киевска Русия.

Той добави, че именно тези културни и духовни връзки оцеляват през вековете, те са в основата на масовия героизъм на руските войници през Освободителната война (1877-1878 г.) и са живи и днес.

„От името на целия български народ – добре дошли. Убедени сме, че посещението ви ще допринесе за културните и духовни връзки между нашите два народа", заяви президентът Плевнелиев при посрещането на руския патриарх в президентството.

По време на срещата двамата подчертаха, че общото културно и духовно наследство между българи и руснаци е фундаментът, върху който се развиват отношенията между двата народа.

Росен Плевнелиев отбеляза, че през последните 20 години вярата и християнските ценности заемат все по-важно място в живота на българското семейство и обществото, за което безспорен е приносът на Българската православна църква.

Изразена бе надежда, че установените добри традиции между двете православни църкви в утвърждаването на християнските добродетели ще продължи и занапред.

Руският духовен водач е придружен от делегацията, която пътува с него. На срещата в президентството бяха и представители на Българската православна църква.

#патриарх Кирил #Руската Православна църква #Българската православна църква #Русия #християнство #християнизиране #Средновековие #Киевска Русия #Първо българско царство #Росен Плевнелиев #Президент на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »