В Русия предлагат задължителна застраховка срещу фалит на работодателя

В Русия предлагат задължителна застраховка срещу фалит на работодателя
A A+ A++ A

Нов вид задължителна застраховка бе предложена преди броени дни в Русия. Инициативата е на председателя на Конституционния комитет към Горната палата във Федералното събрание на страната Андрей Клишас.

Идеята е 0,2% от ежемесечната заплата на хората да бъдат отчислявани като задължителна социална застраховка срещу фалит на работодателя. Така в случай на неплатежоспособност на работодателя, служителите задължително ще си получат заплатата.

В пояснителната записка към законопроекта Клишас пише, че в момента работещите хора не са защитени от фалит на фирмата, в която се трудят. Така не са рядкост случаите служители не само да остават на улицата, но и да не им бъдат плащани полагащите се възнаграждения. Клишас подчертава, че застраховката ще важи за случаи, когато фирма натрупа задължения към своите служители и работници заради банкрут.

В пояснителните бележки към законопроекта се посочват и обеми и срокове – изплащането на заплатите да бъде еднократно и да включва възнагражденията за до три календарни месеца.

Икономисти в страната се отнасят скептично към законопроекта. Подробностите можете да прочетете на специализирания застрахователен портал Инсмаркет.

 

 

#Русия #фалит #работодател #застраховка #законопроект #заплати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"