Младите шофьори без право да карат мощни автомобили?

Младите шофьори без право да карат мощни автомобили?
A A+ A++ A

Катаджиите да преценяват на място дали времето е за зимни гуми, или не и дали шофьорът е в нарушение. Това предложение за промяна на Закона за движение по пътищата беше представено по време на дискусия за нелегалните гонки в парламента.

Председателят на транспортната комисия Настимир Ананиев обяви, че също ще внесе изменения в текстовете. Според него приетите на първо четене текстове, които предвиждат зимните гуми да са задължителни от 1 ноември до 1 април, определят твърде дълъг период.

Ананиев ще внесе и промени, с които да се уточнят санкциите за шофиране с над 60 км/ч. Според него има разлика дали си превишил скоростта на магистрала, или в населено място и този текст трябвало да се прецизира. Той ще предложи шофьорите да се определят като млади в първите 12 месеца след вземане на книжка и тази категория да се показва със знак или със стикер върху автомобила.

Друго предложение, което Ананиев е обсъдил с експерти, е дали, ако на магистрала ограниченито е 140 км в час, за младите да е 120 км.

“Мислим и за ограничение на кубатурата за първите 12 месеца. Важно е нощното каране и затова в обучителния период да има 50 на 50 нощно и дневно каране, за да има опит в тази насока и да има кормуване на магистрала”, обясни Ананиев.

Бойко Рановски - началник на Пътна полиция, обяви и официалните данни за катастрофите и загиналите за миналата година.

През 2015 г. са регистрирани 7225 тежки ПТП-та, при които са загинали 708 човека и са ранени 8971. През 2014 г. загиналите са били с 48 по-малко, а броят на катастрофите - с 205.

Той даде пример с летището в Кърджали, където в продължение на година органите на реда са направили няколко операции и са хванали 40-50 автомобила. По думите му след тези проверки там вече не се събират хора за състезания.

#КАТ #гуми #шофьор #нарушение #закон #Парламент #път #гонки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"